La prima vedere, cele câteva femei care stau de vorbă în orășelul italian Vo Euganeo par perfect obișnuite.

Nimic nu sugerează că aceste doamne – o pensionară, o fostă angajată a unui hotel și o funcționară a consiliului local – au vreo calitate anume ce le face fascinante pentru oamenii de știință.

Dar testele de sânge arată că ele au, fiecare, de două ori mai mulți anticorpi decât ar putea să aibă o persoană obișnuită care s-a îmbolnăvit de COVID, apoi s-a vindecat.

Adică mai mult decât suficient pentru a respinge virusul.

„Hai să zicem că am mai mulți anticorpi decât cei mai mulți oameni”, explică Maria Tosetto, o femeie de 59 de ani, pentru The Times.

Prezența acestor persoane care se bucură de o superimunitate este ultima descoperire interesantă din Vo Euganeo, orășelul de 3.200 de locuitori de lângă Padova, care a devenit un adevărat laborator de cercetare a pandemiei, după primul deces de COVID care a avut loc acolo în februarie 2020.

În primul val COVID

Acum ceva mai mult de un an, Vo Euganeo a fost una din primele localități sigilate de militari pentru două săptămâni.

Spre deosebire de alte orașe, cele din Lombardia spre exemplu, Vo Euganeo, aflat în regiunea Veneto, a beneficiat însă de atenția sporită a medicilor, care au sosit imediat și au început să deruleze teste.

Iar medicii au observat că localnicii continuă să aibă anticorpi la nouă luni după infectare, adică mult mai mult decât au estimat experții.

„Am descoperit chiar că în unele cazuri, nivelul anticorpilor a crescut, în loc să scadă, în timp”, spune Enrico Lavezzo, un expert în microbiologie la Universitatea din Padova, care derulează studiile din Vo Euganeo.

Lavezzo și colegii săi au ajuns la această concluzie după ce au testat 2.600 de localnici pentru anticorpi în luna mai și au stabilit că 162 dintre aceștia aveau imunitate după ce s-au infectat cu virusul în februarie sau martie.

Din aceștia, 156 de oameni au fost testați iarăși, nouă luni mai târziu, iar experții au fost surprinși să vadă că 129 dintre ai aveau încă anticorpi.

„Mai bine de jumătate dintre cei 129 prezentau un declin al nivelului de anticorpi, dar aveau totuși suficienți pentru a opri virusul”, spune Lavezzo.

Echipa a concluzionat, printre altele, că foștii bolnavi care au avut COVID simptomatic mențineau un nivel mai ridicat de anticorpi dacă aveau un indice de masă corporală mai mare. Iar unele teste au sugerat că cu cât mai în vârstă sunt subiecții, cu atât mai mult păstrează anticorpii.

Dar cea mai importantă descoperire a experților a fost identificarea a 16 persoane care aveau un nivel mai mare al anticorpilor în noiembrie decât în luna mai.

„Credem că acest lucru a fost posibil deoarece acești oameni au avut un contact cu o persoană pozitivă, după luna mai”, spune Lavezzo.

„Virusul a intrat în corp, a infectat câteva celule, dar apoi a fost eliminat rapid de anticorpii deja existenți. Și apoi altceva s-a întâmplat: virusul a stimulat producția unui număr sporit de anticorpi. Niciuna dintre aceste persoane nu a prezentat simptome”, spune Lavezzo.

Ce nu știm încă

Nouă dintre aceste 16 persoane au admis un posibil contact cu o persoană infectată între luna mai și noiembrie.

„Multe virusuri stimulează producția suplimentară de anticorpi dacă există un contact”, spune Lavezzo. „Ce am văzut aici, în cazul COVID, este că un contact poate duce la dublarea nivelului de anticorpi pe care îi ai deja și asta extinde timpul în care ești protejat”, explică expertul.

„Ce nu știm”, mai spune el, „este dacă în timpul acelei mici perioade de contagiune poți transmite virusul”.

Vestea bună, crede Lavezzo, este că această creștere a nivelului anticorpilor declanșată de un contact cu o persoană infectată poate funcționa nu doar în cazul celor care au fost bolnavi, ci și al celor care s-au vaccinat, ceea ce înseamnă că protecția oferită de vaccin poate fi consolidată.

Sigur, deocamdată, aceasta este doar o teorie.

Raffaela Frasson, unul dintre cazurile cu superimunitate din Vo Euganeo, spune pentru The Times că are o idee despre momentul în care și-ar fi putut spori nivelul anticorpilor.

„Un coleg de la birou a avut virusul în octombrie și a ajuns la spital. Știam că am avut deja boala în februarie, așa că probabil am fost neglijentă când am stat lângă el”, admite ea.

Dar acum se simte încrezătoare știind că acest contact pare să-i fi oferit o superimunitate. Așa că își poate face deja planuri.

„Soțul meu a cumpărat o motocicletă Ducati și vom pleca în excursii imediat ce se termină cu COVID-ul”, spune ea pentru publicația britanică.

Urmărește-ne pe Google News