Tabăra militară în care prințesa Ingrid Alexandra este cantonată din ianuarie trece printr-o „situație alarmantă” din cauza numeroaselor cazuri de sângerări nazale ale căror cauze rămân un mister.

Primele informații au ieșit la iveală la începutul anului, la doar o săptămână de la sosirea moștenitoarei în tabăra Skjold. Se vorbea despre „mai multe cazuri de sângerări nazale de cauză necunoscută în rândul soldaților”, dar acum gravitatea problemei este mai mare, deoarece cazurile s-au înmulțit.

„Prințesa este inginer-soldat și deține poziția oficială de trăgător pe un STING CV90 (n.r. – vehicul de luptă blindat). Ea și-a extins perioada inițială de serviciu la 15 luni”, a informat Palatul Regal norvegian.

Ingrid Alexandra, dreapta, și prințesa Mette-Marit, mama ei. Foto: Hepta

Într-un comunicat, Institutul Norvegian de Cercetare pentru Apărare (FFI) a transmis că se desfășoară o investigație și au fost puse în aplicare „mai multe măsuri imediate”.

Avem nevoie de mai multe date pentru a găsi cauza problemelor de sângerare nazală din tabăra Skjold.

De la începutul anchetei au fost semnalate „aproximativ 200 de cazuri”, iar ancheta care încearcă să facă lumină asupra motivelor din spatele acestor sângerări nazale a început în august 2023.

  • 150 dintre ele au avut loc în tabăra Skjold;
  • 41 au avut loc într-un grup de control din tabăra Bardufoss;
  • Majoritatea incidentelor au loc în timpul zilei, în special între 8.00 și 16.00
  • Cei mai mulți soldați au raportat sângerări nazale în ianuarie și au declarat că ei cred că aerul uscat (40%), respirația de aer rece de afară (24%) sau deshidratarea (12%) sunt cauzele sângerărilor nazale;
  • 88% dintre cei care au avut sângerări nazale nu au avut probleme cu acestea înainte de intrarea în serviciu.

Măsurătorile calității aerului au arătat că umiditatea din barăci este uneori sub 20%, ceea ce poate contribui la uscarea membranelor mucoase și la un risc crescut de sângerare nazală, raportează cercetătorii.

Doar în ianuarie 2024, la un an după ce s-a dat alarma, au fost înregistrate 131 de cazuri de epistaxis.

De atunci, „FFI colectează și analizează date prin sondaj și monitorizare continuă cu senzori de calitate a aerului, astfel încât să putem identifica activitățile și condițiile de mediu care pot cauzează amploarea sângerărilor nazale în rândul soldaților”, a declarat cercetătorul-șef Frank Brundtland Steder.

Investigațiile se prelungesc acum până în vara anului viitor. Cercetătorii vor să urmărească militarii din Brigada Nord, care au început cu 15 luni de serviciu inițial, cum este și cazul prințesei Ingrid Alexandra.

Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei este primul copil al prințului moștenitor Haakon și al doilea copil al soției sale, Mette-Marit. Este nepoata regelui Harald al V-lea al Norvegiei și este a doua în ordinea succesiunii la tronul Norvegiei, după tatăl ei. Are un frate mai mic, prințul Sverre Magnus, și pe fratele vitreg Marius Borg Høiby.

Când va deveni regina Norvegiei, prințesa Ingrid Alexandra va deveni și comandantul-șef al forțelor armate.

Urmărește-ne pe Google News