Prima vânătoare cu scopul diminuării numărului mistreților care migrează din Republica Moldova spre județele limitrofe graniței se va organiza chiar în această săptămână.

Planul de recoltare la mistreți este de peste 40 de exemplare în această lună.

Porcii sălbatici vor putea fi însă vânați doar în condiții speciale, sub supravegherea polițiștilor de frontieră și a unor specialiști sanitar-veterinari.

Turme de zeci de mistreți trec Prutul, noaptea, în România

Creșterea alarmantă a numărului de focare de pestă porcină africană pe zona de est a României a determinat autoritățile să dea acceptul vânătorii de mistreți în zona fâșiei de pe Prut, mai precis între albia minoră a râului și digul de protecție al acestuia.

În plus, autoritățile de frontieră vasluiene au constatat că, pe timpul nopții, turme de zeci de mistreți migrează dinspre Republica Moldova spre România, trecând înot râul Prut.

Prefectul de Vaslui, Eduard Popica, a declarat pentru Libertatea că fenomenul este explicabil, în condițiile în care porcii sălbatici găsesc în județele de la granița de est mâncare și un mediu mult mai liniștit.

“Mult teren din zona de frontieră este pârloagă în țara vecină, în timp ce la noi este foarte bine exploatat, fiind cultivat cu porumb”, spune prefectul.

Zona unde sunt observate cele mai multe turme de mistreți este Berezeni – Fălciu, în sud-estul județului Vaslui.

Prima vânătoare pe graniță, în această săptămână

Vânătorii vasluieni au început deja pregătirile pentru ieșirea la împușcat de mistreți. Prima vânătoare, la care vor participa peste o sută de oameni, va fi la sfârșitul acestei săptămâni, în zona fâșiei adiacente graniței.

“Astfel de vânători se fac doar în mod organizat, iar în acest sens am discutat deja cu Poliția de Frontieră. Va fi destul de greu să recoltăm prea mulți mistreți din cauza comportamentului ciudat al acestora determinat de vremea caldă”, ne-a precizat directorul AJVPS Vaslui, Vasile Negru.

În această lună, planul de recoltare de pe Valea Prutului este de peste 40 de mistreți.

Filtru de dezinfecție în Vama Albița

Pentru a preveni apariția focarelor de pestă porcină africană în județul Vaslui, autoritățile sanitar-veterinare au instituit un filtru de dezinfecție în Vama Albița pentru autovehiculele care intră în țară din Republica Moldova. De asemenea, au fost achiziționate materiale necesare pentru a interveni în cazul în care ar apărea vreun focar de boală.

„Am cumpărat toate materialele pentru organizarea câtorva filtre, dacă va fi cazul. De asemenea, am discutat cu primarii din județ pentru informarea populației cu privire la pesta porcină africană, inclusiv prin postarea de afișe în locuri vizibile și cu trafic”, susține directorul DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupilan.

Până acum, în județ s-au recoltat probe de la 57 de porci, din care 30 provin de la mistreții vânați de AJVPS și Direcția Silvică Vaslui. Toate rezultatele au ieșit negative la pesta porcină africană.

Citește și: Guvernul continuă să ascundă cifrele fermei de porci a lui Dragnea jr, dar crescătoria confirmă dezvăluirile din Libertatea! Ferma avea 9.000 de porci la începutul anului și-a rămas cu 3.000 când s-a generalizat molima

Urmărește-ne pe Google News