UPDATE ora 16.00 Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că Birourile permanente reunite ale celor două Camere nu au luat în discuţie, marţi, revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu.

„În Birourile permanente reunite nu s-a discutat absolut nimic despre o solicitare mai veche a PNL în urma căreia Comisiile reunite economice din Cameră şi Senat au propus revocarea din funcţie a domnului Mişu Negriţoiu. ASF, din nefericire, nu mai este o instituţie independentă, credibilă, ci una politizată, una care execută decizii comandate de liderul PSD. Problema e una mult mai serioasă şi profundă pentru că această instituţie ar trebui să fie şi să funcţioneze pe piaţa bancară precum BNR”, a spus liderul interimar al PNL.

Raluca Turcan a menționat că, din punct de vedere profesional, Mişu Negriţoiu nu mai răspunde demult cerinţelor pentru o bună funcţionare a acestei instituţii.

”Ca urmare, PNL a solicitat încă din octombrie revocarea domniei sale, atunci când a fost şi scandalul poliţelor RCA”, a afirmat Turcan, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.


Practic, la Biroul Permanent al Senatului a fost înregistrat raportul comsiiilor reunite de buget-finanţe şi economice care anul trecut au dat raport favorabil pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu. Motivul invocat atunci de parlamentari era managementul defectuos al pieţei de asigurări.

Între timp, s-a convocat și ședinţa Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, începând cu ora 14.30. Raportul de revocare al șefului ASF trebuie înregistrat și la Camera Deputaților și apoi va merge în plenul reunit al parlamentului pentru votul final.

Demiterea președintelui ASF Mișu Negrițoiu costă 100.000 de euro

În octombrie anul trecut, parlamentarii au mai încercat să îl demită pe președintele ASF, Mișu Negrițoiu, acesta fiind acuzat că nu a explicat scumpirea RCA cu 30 la sută. Și atunci, problema a fost una importantă:  În cazul în care îl dau jos pe Negrițoiu, statul ar trebui să-i dea acestuia plăți compensatorii de peste 100.000 de euro.

Știți de ce nu își dă demisia Mișu Negrițoiu de la ASF și continuă să sfideze Parlamentul? Pentru că nu are caracter. Pentru că își caută parașuta de aur. Pentru că așteaptă să fie demis ca să-și poată revendica cele 8 salarii compensatorii pe care și le-a votat în CA-ul ASF-ului, în cadrul contractului colectiv de muncă. În cazul președintelui ASF asta înseamnă 8 salarii de peste 13 mii de euro, ceea ce echivalează cu un cost al exit-ului său de peste 104 mii de euro, la care angajatorul, adică ASF, este obligat să mai plătească 85% impozit la stat, conform jurisprudenței în domeniu.

Ca să simplific lucrurile, pentru ASF costul exitului domnului Mișu Negrițoiu se ridică la peste 192 de mii de euro în cazul în care refuză să își dea demisia, plătiți din banii românilor asigurați sau investitori pe piețele financiare sau de pensii private. Atât costă obrazul gros! Cum e posibil ca acești oameni să-și voteze lor înșiși astfel de privilegii, fără ca Parlamentul să spună clar aceste lucruri?! Acestea sunt informațiile de care dispun și aștept ASF să mă contrazică în cazul în care ele nu sunt reale”, explica atunci vicepreședintele comisiei de buget din Camera Deputaților, Andreea Paul.

Citește și: Mișu Negrițoiu, reacție în scandalul naționalizării Pilonului II de pensii: Contribuţiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naţionalizate

Cu toate acestea, parlamentarii sperau că Mișu Negrițoiu nu va lua salarii compenstorii. Preşedintele comisiei de politică economică a Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose afirma, anul trecut, că ”salariile sunt un drept pe care cel în cauză îl primeşte dacă este dat afară din motive neimputabile lui.
”Ei, noi tocmai propunem eliberarea din funcţie din motive imputabile lui. Prostul manageament este un motiv imputabil lui şi atunci s-ar putea să nu le primească”, a explicat Tudose, în luna octombrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News