Dezincriminarea faptelor de corupție în formă agravantă a trecut și de comisia juridică a Camerei Deputaților. Inițiativa le aparține social-democraților Cătălin Rădulescu și Andreea Cosma, dar a fost semnată de alți 14 parlamentari PSD.

Potrivit modificărilor făcute, pedeapsa cu închisoarea va fi aplicată doar celor care obțin bani, bunuri sau alte foloae necuvenite pentru sine și doar dacă sunt materiale.

Deputatul USR a anunțat că nu susține modificările făcute, după un schimb de replici acide cu președintele comisiei, Eugen Nicolicea.

”Legea asta nu face decât să dezincrimineze o faptă de corupție. Aveți un plan, îl duceți la îndeplinire ca tancul sovietic, nu e nicio problemă, mergeți până la capăt  – am înțeles mesajul”, a spus deputatul USR, în timpul ședinței.

”Nu avem altceva decât definirea mai clară a acestei situații”, a precizat și Eugen Nicolicea.

Ce prevede modificarea făcută


Legea 78/2000, articolul 12

”Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtineriipentru sine  de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: 

a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale; 

b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. 

c) Operațiunile financiare constau în operațiuni care antrenează circulația de capital, operațiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operațiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare și cele asimilate acestora, tranzacții comerciale interne și internaționale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerț, operațiunile financiare trebuie să constituie un act de speculă sau o acțiune de intermediere în circulația bunurilor, făcută în mod organizat. 

Senatul a adoptat tacit acest proiect de lege, iar Camera Deputaților este decizională în acest caz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News