Potrivit comunicatului SBU, ministrul adjunct al energiei, precum şi trei presupuşi complici ai săi, au fost prinşi în flagrant delict şi riscă până la 12 ani de închisoare şi confiscarea averii.

Oleksandr Heilo ar fi cerut mită de la managerii unor companii miniere din vestul Ucrainei care doreau să obţină transferul gratis de echipamente utilizate în minele din Doneţk, regiune din est, aflată aproape de linia frontului. 

Echipamentul în cauză este unic şi rar și aparține unei companii de stat de cărbune, situată în cea mai fierbinte zonă a liniei de front estice – Pokrovske, a declarat SBU. Oficialul, care era responsabil de siguranţa echipamentelor miniere, a cerut bani pentru evacuarea acestora.

La scurt timp după acest anunţ, guvernul ucrainean a anunţat că l-a demis pe Oleksandr Heilo, fără a comenta însă acuzaţiile care i se aduc.

De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, în Ucraina au izbucnit mai multe scandaluri de corupţie, în special în cadrul Ministerului Apărării, care au condus la demiterea şi arestarea unor înalţi funcţionari.

La începutul lunii mai, ministrul ucrainean al agriculturii, Mîkola Solskî, a demisionat şi a fost încarcerat după ce a fost acuzat de însuşirea unor terenuri aflate în proprietatea statului.

FOTO: Ukrinform

Urmărește-ne pe Google News