Manifestația, numită de organizatori drept „marș pentru pace”, a adus susținători ai lui Orban din toată Ungaria și din țările vecine.

Cu steaguri în mână, mulțimea de oameni a scandat „Ungaria-Ungaria” și a afișat bannere pe care scria „Fără război” sau „Dă-ne pace, Doamne”.

Oamenii au mărșăluit de la Podul cu lanţuri din Budapesta, de-a lungul clădirii parlamentului, până la Insula Margareta, unde Orban s-a adresat susţinătorilor săi.

„Niciodată nu s-au adunat atât de mulţi oameni pentru pace. Suntem cel mai mare corp de pace, cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa”, a spus Orban.

„Europa trebuie să fie împiedicată să se îndrepte rapid spre război, spre propria ei distrugere. Europa se pregăteşte astăzi pentru război, cu anunţuri zilnice de predare a unui nou tronson din drumul spre iad”, a adăugat el.

Ce spun susținătorii lui Orban

„Am încredere în Viktor Orban. Lăsați-ne copiii să aibă o țară locuibilă, nu o țară bombardată”, a spus unul dintre participanții la marș, József Fehér.

„Armele pe care Europa le-a dat ucrainenilor ar putea fi întoarse împotriva noastră. Și nu vrem asta”, a mai spus el.

„Luptăm pentru pace”, a declarat un alt participant la marș, Zoltan, în vârstă de 62 de ani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

„Trebuie să întoarcem Uniunea Europeană într-o altă direcţie pentru a evita războiul … Retorica venită din direcţia Franţei, a Regatului Unit şi a Germaniei doreşte în mod clar război, cu ajutorul SUA”, a spus acesta.

Orban, aflat la putere din 2010, speră că partidul său Fidesz, care nu este afiliat la nicio formaţiune din Parlamentul European, va beneficia de o creştere a sprijinului extremei drepte în Europa, în timp ce se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului.

Viktor Orban este de multă vreme în dezacord cu ceilalți membri din UE în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme în Ucraina şi menţinerea legăturilor economice cu Moscova după ce forțele ruse au invadat Ucraina.

Orban și-a condamnat partenerii din UE și NATO care ajută Ucraina ca fiind „pro-război” și a pledat pentru o victorie electorală pentru fostul președinte al SUA Donald Trump, notează AP.

Foto: AP

Urmărește-ne pe Google News