Formațiunea populistă aflată la putere, Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a obținut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare și locale anticipate. Însă o misiune internațională de monitorizare a afirmat că SNS a obținut un avantaj nedrept prin părtinirea din partea presei, prin influența necorespunzătoare a președintelui Aleksandar Vucic și și prin intermediul unor nereguli în procesul de votare, cum ar fi cumpărarea de voturi.

Vucic și aliații săi au susținut că alegerile au fost corecte.

Mitingul a fost organizat, de asemenea, pentru a marca șase ani de la uciderea lui Oliver Ivanovic, un politician sârb moderat din Kosovo. Ivanovic a fost împușcat în fața biroului partidului său în 2018, în orașul Mitrovica, divizat etnic. Orașul se află într-o zonă predominant sârbă din Kosovo, teritoriu majoritar albanez și care și-a declarat independența față de Belgrad în 2008.

Ancheta privind moartea lui Ivanovic este încă în desfășurare atât în Serbia, cât și în Kosovo.

Într-o alocuțiune adresată mulțimii, Marinika Tepic, o lideră de etnie română a alianței de centru-dreapta „Serbia împotriva violenței” (SPN), care s-a clasat pe locul al doilea în cadrul scrutinului, a declarat că opoziția rămâne hotărâtă să conteste rezultatele alegerilor.

„Întreaga planetă știe, l-am prins (pe Vucic, n.r.) în flagrant (…), pe cel care nu îndrăznește să apară în fața poporului său”, a afirmat Tepic, care luna trecută a intrat într-o grevă a foamei de două săptămâni pentru a protesta față de rezultatul votului.

Opoziția spune că dorește, de asemenea, anularea alegerilor de la Belgrad, care s-au încheiat neconcludent și care sunt considerate de mulți ca fiind frauduloase.

Luni, Milos Vucevic, liderul SNS, a declarat că scrutinul din Belgrad ar putea fi repetat dacă nimeni nu reușește să formeze o coaliție și să obțină o majoritate în consiliul local.

Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, Belgradul reprezintă aproximativ un sfert din electoratul Serbiei, iar primarul său este văzut ca unul dintre cei mai influenți oficiali din această țară balcanică.

Serbia este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar înainte de a adera la blocul comunitar trebuie mai întâi să reformeze sistemul judiciar, statul de drept, libertatea presei și să elimine corupția și crima organizată.

De asemenea, trebuie să refacă legăturile cu Kosovo și să își alinieze politicile externe cu cele ale UE, inclusiv introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei de către forțele Moscovei.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News