Pe lângă admiterea stării de război, participanții la miting, unii dintre ei fugiți din orașul Sudja, au întrebat de ce autoritățile din regiunea Kursk nu au organizat evacuări adecvate odată cu lansarea operațiunii militare ucrainene, la 6 august.
Reprezentantul administrației regiunii Kursk pentru politica internă, Anatoli Drogan, a venit la miting pentru a-i convinge pe manifestanți să renunțe la acțiunea lor. Oficialul regional le-a spus participanților la miting să plece din piață și să depună o cerere colectivă. Personale aflate la fața locului au refuzat să dea curs acestor solicitări.
„Nu ne pasă unde înghețăm. Înghețăm afară, oricum nu contează, că nu suntem în casele noastre”, a spus unul dintre refugiați.
Drogan le-a cerut apoi protestatarilor „să identifice un lider al grupului” care să mențină legătura cu autoritățile. Refuzat și de această dată, oficialul i-a acuzat pe manifestanți că s-au adunat la un „miting public ilegal”.
„Sunteți împinși la acțiuni ilegale. Ne aflăm în stare de urgență, din păcate acest lucru nu depinde de autorități”, a spus el.
Manifestanții au mai cerut pepepsirea generalilor responsabili de pătrunderea soldaților ucraineni peste graniță și explicații din partea șefului districtului Sudjanski, Aleksnadr Bogacev, acuzat că nu a comunicat cu localnicii și nu a făcut nimic pentru a le ușura viața în contextul ofensivei ucrainene.
Un alt oficial s-a prezentat apoi la locul mitingului și le-a promis manifestanților că va organiza marți, 12 noiembrie, o întâlnire cu guvernatorul pe tema solicitărilor lor.
Trupele ucrainene sunt prezente de mai bine de trei luni în regiunea Kursk, unde liderul rus Vladimir Putin refuză să admită că este în război, în timp ce Kremlinul caută ca relatările din zonă să nu încalce discursul oficial.
Kremlinul a adus recent mii de soldați nord-coreeni în Kursk în tentativa de a respinge peste graniță trupele ucrainene.