Atmosferă incendiară ieri în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce mii de sindicalişti au luat cu asalt Guvernul într-un amplu protest. Pentru câteva ore, traficul rutier în zonă a devenit imposibil, chiar şi după ce manifestanţii au plecat mai devreme decât stabiliseră.
Plecaţi cu noaptea-n cap de acasă, sosiţi din toate colţurile ţării, protestatarii au început să-şi strige păsurile încă de la ora 10.30, când s-au adunat în Piaţa Victoriei.
Cu mic, cu mare, afiliaţi diferitelor confederaţii sindicale, poliţişti, electricieni, asistenţi medicali, profesori, mecanici, poştaşi sau chiar pensionari, oamenii au strigat cât i-au ţinut plămânii către Guvernul Boc: “Urlă foamea-n noi!” şi “Vrem să muncim!”. La ora 11.00, Piaţa Victoriei fremăta de vuietele celor peste 15.000 de oameni “înarmaţi” cu fluiere, steaguri şi pancarte, iar poliţiştii se chinuiau să fluidizeze traficul rutier, şi aşa paralizat din zonă. Mitingul s-a încheiat mai devreme decât era prevăzut. Sindicaliştii nu au mai avut răbdare să asculte un concert de muzică populară şi s-au grăbit spre case.
Sub această mască se ascunde poştaşul Vasile Murariu din Târgu Neamţ. “E bătaie de joc, am ajuns să murim de foame”, spune el | |
Profesorul Ionel Trăistaru, 63 de ani, e nemulţumit pentru că salariul i-a fost diminuat pe noua grilă de salarizare cu 300 de lei | |
Câţiva sindicalişti au venit “înarmaţi” cu tobe | |
Şi poliţiştii şi-au cerut drepturile. Ei se consideră cei mai afectaţi bugetari |
|
Gheorghe Opriş, 40 de ani, electromecanic din Teleorman, a ajuns la disperare, pentru că nu-şi poate întreţine familia din salariul de 1.000 de lei |
Pentru ce au protestat
Revendicările sindicaliştilor se referă la creşterea salariului minim pe economie de anul viitor, de la 600 cât este acum, la 740 de lei. De asemenea, ei vor renegocierea grilei de salarizare unice, crearea a noi locuri de muncă şi asigurarea protecţiei angajaţilor, dar şi majorarea pensiilor.
Au ajuns să doneze mâncare pentru bolnavi
Efectele crizei economice se văd în toată ţara, în diverse domenii. Astfel, până la sfârşitul anului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va mai putea face plăţi pentru medicamentele din tratamentul ambulatoriu, iar bolnavii le vor plăti singuri.
♦ Arad. Pentru că este singurul spital din comuna Gurahonţ, localnicii fac colectă pentru hrana pacienţilor.
♦ Bistriţa-Năsăud. Pentru că fondurile s-au epuizat, cele 1.600 de persoane din comuna Sânmihaiu de Câmpie sunt păzite, de câteva săptămâni, doar de un poliţist.
♦ Cluj. Consiliul local a votat, ieri, o hotărâre prin care se acordă, începând cu 1 octombrie, celor 5.115 şomeri din municipiu gratuitate pe o linie de transport în comun.
♦ Mehedinţi. Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta- Turnu Severin a rămas, ieri, fără oxigen, din cauza datoriilor către furnizori.
(fotografii: Simona Ghiţă)