UPDATE 12:00: ”Preaînaltul a dat o declarație în calitate de martor cu privire la binecuvântarea unui titlu de carte. Acesta nu și-a dat acordul pentru folosirea acestuia”, a declarat avocatul Arhiepiscopului Teodosie la ieșirea de la audiere.
Rezultate bacalaureat 2016. Uite ce note s-au luat!
UPDATE 11:02: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost chemat astăzi la audieri de către procurorii anticorupție, în același dosar. Prelatul a mai fost cercetat penal într-un dosar de corupție în care a fost acuzat că ar fi cerut mită în cazula dmiterii la Facultatea de Teologie.
SUBIECTUL ZILEI: REZULTATE BACALAUREAT 2016. Rezultatele finale, publicate pe edu.ro. Cum faci contestație
Anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) bănuiesc că alături de George Copos, care este oficial anchetat pentru plagiat pentru una dintre lucrările scrise în pușcărie, nici Gigi Becali nu și-a scris cărțile. Pedeapsa pentru plagiat este de maximum cinci ani. După ce l-au audiat pe patronal Stelei în luna iunie, ieri procurorii l-au chemat la “mărturisire” pe Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza, cel care este și profesor universitar. Din această poziție el a semnat un referat prin care recunoaștea caracterul științific și autenticitatea cărții latifundiarului, „Muntele Athos, patria ortodoxiei”.
Becali a susținut că el a scris cu mâna lui și alte patru cărți, este vorba de ”Steaua și Becali”, ”Becali și politica. Începuturile”, ”Iubirea milostivă și mântuitoare” și “Becali. Parlamentul Europei și Parlamentul României”. Pentru fiecare din cele cinci cărți, patronul Stelei a primit câte o lună reducere din pedeapsa de trei ani și șase luni pe care o cumulase în mai multe dosare. Astfel, el a fost eliberat după doar doi ani de detenție, în aprilie 2015.
Călugării de la Muntele Athos au scris cartea lui Gigi
Avocatul Mitropolitului Ardealului, Daniel Ionașcu, a declarat, ieri, după audierea lui Laurenţiu Streza la DNA, că acesta nu a avizat cartea lui Gigi Becali, ci a dat doar o binecuvântare pentru scrierea ei, precizând că în schimb nu a primit bani sau donații de la omul de afaceri. Laurențiu Streza a venit la audieri într-un Mercedes pe care susține că l-a achiziționat în rate. Acesta a mai adăugat că textul cărții a aparţinut călugărilor de la Muntele Athos. Asta, în condițiile în care Gigi Becali a susțint pe posturile tv că el și-a scris toate cărțile cu mâna sa.
Mai mult, reprezezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor nu au făcut nici o încercare de a verifica autenticitatea celor cinci cărți prezentate de Becali pentru care a primit o micșorare a pedepsei cu cinci luni. “Normele legale în vigoare nu impun în sarcina Administrației Naționale a Penitenciarelor obligația de a verifica dacă lucrările elaborate de o persoană custodiată au fost scrise de mână sau tehnoredactate”, ne-au preczat reprezentanții instituției.
Vizite în celula condamnatului
În ciuda faptului că în fața procurorului de caz, mitropolitul s-a ferit să recunoască că l-ar cunoaște prea bine pe Gigi Becali, Laurențiu Streza a recunoscut totuși că s-a întâlnit cu patronul Stelei în penitenciar. Avocatului acestuia a ținut să nuanțeze faptul că mitropolitul Ardealului nu a fost la penitenciar pentru Gigi Becali, ci a fost o vizită dintre cele pe care le face frecvent în penitenciare.
Ancheta DNA vizează și conducerea ANP, cea care i-a permis lui Becali să devină scriitor, deși latifundiarul s-a lăudat că nici măcar o carte nu poate să citească pentru că-l doare capul. De altfel, chiar patronul Stelei a recunoscut că procurorii au vrut să afle cine l-a sprijinit să scrie cărțile.
Mai mult, Libertatea a aflat că însusi Claudiu Bejan, șeful ANP, a fost într-o audiență în celula lui Becali. Reprezentanții instituției au recunoscut acest lucru, dar ne-au precizat că “prin natura funcției, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor poate intra în contact cu persoanele custodiate în vederea soluționării unor aspecte reclamate, cu respectarea normelor legale în vigoare”.
Hoți și traficanți, ”garantați” de preoți
Mitropolitul Ardealului nu este singurul prelat care apare pe liste oficiale că a coordonat lucrări științifice ce au scutit ulterior deținuții de pedepse. Un alt nume greu care a cântărit în reducerea pedepsei cu închisoare a fost cel al arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, care nu a intervenit însă pentru vreun deținut vedetă, ci pentru un coleg de breaslă cu reputație mânjită. Acesta a girat cartea unui preot condamnat pentru trafic de etnobotanice, Bucică Gabriel pe numele lui, fost slujitor al Domnului, care a ajuns slujitorul mai multor domni moldoveni care constituiau o adevărată rețea de droguri.
Pentru că lucra ca taximetrist în timpul liber, fostul preot s-a folosit de mașină pentru a transporta colete cu droguri, spun procurorii. Condamnat la patru ani de închisoare, în 2013, el a ispășit doar doi, fiind eliberat după ce a scris carțile ”Legea mozaică în lumina Noului Testament” și ”Importanța familiei după legea mozaică”, ambele coordonate de IPS Teodosie.
Un hoț de bancă din Cluj a scăpat de închisoare tot cu ajutorul unui preot. Părintele Mihai Himcinschi a garantat pentru lucrarea ”Iertare în Hristos din perspectiva Noului Testament”, scrisă teoretic de Dan Andrei Hosu, condamnat la 3 ani pentru furt, cunoscut și pentru bișnița cu mașini second hand aduse din străinătate.
Deținutul Ilieși Sabin, fostul șef al Finanțelor Publice din Bistrița Năsăud, a ajuns în libertate după o mână de ajutor dată de preotul Florin Bozântan, care a garantat pentru o lucrare științifică prin care părea că s-a căit, denumită ”Biruință prin suferință”. Condamnat la 3 ani și 5 luni de închisoare, Ilieși a fost eliberat la jumătate pedepsei executate, pe același considerent.
Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, condamnat la cinci ani de închisoare, a încercat aceeași rețetă, scriind o carte despre așa zisele lui itinerarii duhovnicești, dar a pierdut ultimul tren. Cererea lui de eliberare s-a suprapus la fix cu ordonanța venită special să împiedice astfel de beneficii în cazul deținuților, promulgată după nenumărate sesizări publice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro