Preoții și credincioșii care mai merg la slujbă într-o biserică ridicată pe un loc „blestemat” de Sfântul Calinic vor fi blestemați, la rândul lor, cu caterisirea și afurisenia, potrivit unui „legământ cu blestem” semnat de mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, starețul și membrii Consiliului Duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei din județul Vâlcea.

„Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă. Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea”, se arată în documentul de „Legământ cu Blestem” care poartă semnătura.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Reacția Patriarhiei Române

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu a transmis azi într-un comunicat de presă că scopul documentului este acela de a-i determina pe „monahii mănăstirii Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva kilometri de aceasta”.

„Blestemul nu face parte în mod sigur dintre acestea, ci exprimă, în cazul de față, într-un limbaj sever și anacronic, autoritatea ierarhului actual în legătură cu lucruri menite să păstreze vie hotărârea unui sfânt ierarh care a fixat o regulă de viețuire monahală mai aspră în mănăstirea respectivă”, a mai transmis Bănescu.

Ce spune Mitropolia Olteniei

Mitropolia Olteniei a publicat, pe site-ul său, un comunicat în care susține că documentul publicat cu o zi în urmă nu este „nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume”.

„Este necesar să se înțeleagă că Documentul emis de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei constituie o lămurire canonică a „Legământului” Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste și grijă părintească de ÎPS Părinte Mitropolit Irineu, nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume”, au transmis reprezentanții instituției azi.

Biserica despre care se face referire în blestem a fost construită în apropierea Mănăstirii Frăsinei. La slujbele oficiate în ea puteau participa și femeile, spre deosebire de biserica Mănăstirii Frăsinei, unde accesul femeilor este interzis.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis intrarea femeilor în Mănăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră. Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867 din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mănăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat, scrie Ziarul de Vâlcea.

Legenda spune că hotărârea a fost luată de episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, în 1867. Şi astăzi, în acest loc oamenii păşesc cu frică, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News