Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, profesorul Mihai Lucan, a declarat, luni, că ÎPS Bartolomeu este internat la secţia de terapie intensivă şi se află sub o atentă supraveghere medicală. „Medicii de la Clinica AKH din Viena au decis să îl mai ţină încă două zile pe mitropolitul Bartolomeu sub tratament pentru problemele pneumologice de care suferă, după care vor decide asupra eventualei intervenţii chirurgicale pentru problemele cardiace de care suferă. Mitropolitul se află la terapie Intensivă şi este sub o atentă supraveghere medicală”, a spus Lucan.

Mitropolitul Clujului va împlini, în 18 martie, 90 de ani.

Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, se află la Spitalul AKH, din Viena, unde medicii îi vor înlocui valva aortică. Din cauza vârstei sale – 89 de ani – nu va fi operat pe cord deschis, ci printr-o tehnologie mai nouă, iar la final îi va fi pusă o valvă de viţel.

Mitropolitul Clujului a fost transportat vineri seară cu o ambulanţă SMURD de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la aeroport, de unde a plecat cu un avion spre Clinica AKH din Viena. În capitala Austriei, Bartolomeu Anania este tratat pentru o pneumonie în evoluţie. Abia după ce starea lui va permite şi analizele vor fi finalizate i se va implanta o bioproteză.

“Mitropolitul Clujului a fost transportat la Viena pentru că, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate, valva nu îi poate fi înlocuită prin metoda clasică a intervenţiei pe cord deschis. Asta ar fi presupus anestezie generală, tăierea sternului, oprirea inimii şi trecerea pe cord artificial, deschiderea inimii, îndepărtarea valvei defecte şi înlocuire, după care repornirea inimii prin defibrilare electrică. Intervenţia de la Viena se va face fără incizie. Bioproteza, cel mai probabil o valvă de viţel, va fi pusă printr-un cateter introdus printr-o arteră de la picior şi ghidat prin sistemul circulator al pacientului. Ea va acţiona ca un stent. Tehnologia este foarte nouă şi, totodată, foarte scumpă. A apărut cam de trei ani, iar recomandările ei sunt reduse: doar pentru vârstnicii care au şi alte boli şi nu pot suporta operaţia. Însă viabilitatea intervenţiei este redusă; există riscul ca bioproteza să nu se fixeze bine sau ca pacientul să facă accident vascular”, a declarat, pentru “Ring”, conf. dr Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii Chirurgie Cardiacă a Institutului de Cardiologie “C. C. Iliescu”.

Costurile operaţiei şi ale spitalizării vor fi suportate de Mitropolia Clujului. Valva de viţel ce îi va fi implantată costă 25.000 de euro, comparativ cu 1.000 de euro, preţul unei valve normale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News