„Perioada Sărbătorilor este recunoscută de specialiști ca având un nivel de stres mai ridicat”, spune medicul psihiatru Dana Herța pentru Libertatea. Dar stresul nu este doar unul negativ, ci poate să fie și pozitiv, pentru cei care îi revăd pe oamenii dragi sau pur și simplu au câteva zile de concediu.
Diferența dintre așteptări și realitate îi apasă însă pe unii. „Ne așteptăm ca sărbătorile să fie într-un anumit fel, dar realitatea este alta”, explică psihiatrul. „Ne simțim izolați, deconectați indiferent dacă suntem înconjurați de multă lume sau conectați online”.
În cazul unui om care ani la rând a avut dificultăți de orice fel, la care se adaugă acum „acest sentiment de izolare și neputință și faptul că nu mai vede posibilități de ieșire, e posibil să rezulte suicidul”, spune Dana Herța.
Specialista subliniază însă că dacă o persoană are gânduri suicidare, nu înseamnă că va avea o tentativă de sinucidere. „Sau dacă cineva se simte copleșit, nu înseamnă că va avea un comportament suicidar”.
Cercetător american: „Unii oameni ar putea fi singuri. Nu le spune că alte persoane în situația lor se sinucid”
În decembrie sunt printre cele mai puține sinucideri, arată Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) al Departamentului de Sănătate Publică din SUA. „Ideea că sinuciderile (în State, n.r.) au loc mai frecvent în perioada sărbătorilor este un mit care se perpetuează de mult timp”, scrie pe site-ul instituției. „Mitul susține dezinformarea cu privire la sinucidere, care ar putea, în cele din urmă, să împiedice eforturile de prevenire”, avertizează CDC.
Asta pentru că, dacă se răspândește informația cum că într-o anumită perioadă a anului își iau mai mulți oameni viața, poate să apară efectul de contagiune.
„Unii oameni ar putea fi izolați sau singuri. Nu le spune că alte persoane în situația lor se sinucid”, a declarat un cercetător american, într-o iarnă, pentru publicația The Atlantic.
În România, au murit prin sinucidere anual peste 1.700 de oameni, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), oferite la solicitarea Libertatea. Numărul celor care și-au luat viața a scăzut în ultimii ani, mai arată informațiile INS. În 2015, de exemplu, instituția a înregistrat 2.236 de sinucideri, în comparație cu 1.734, în 2020. În ce privește lunile decembrie și ianuarie, nu au fost mai multe astfel de cazuri.
Cea mai tristă zi din an, o strategie de marketing
De-a lungul anilor s-au desfășurat diverse studii care au arătat că în anumite țări sunt mai puține sinucideri de Crăciun, când petrecem timp cu familia, după care numărul crește din nou de Revelion și la început de ianuarie. Rezultate care nu fac decât să alimenteze miturile.
Mitul Blue Monday, lunea albastră, s-a născut tot în urma unei analize. În 2005, un psiholog a calculat, la solicitarea unei companii, în ce zi ar putea face oamenii cele mai multe rezervări pentru călătorii, scrie CNN. Acesta a venit cu ideea, ținând cont de vreme și de întoarcerea la rutină după petreceri, că toată lumea ar vrea să plece într-o călătorie în cea mai tristă zi a anului. Și a spus că cea mai nefericită zi este a treia luni din ianuarie, apoi compania respectivă a răspândit informația. Blue Monday a devenit ulterior cunoscută drept cea mai deprimantă zi, în care au loc mai multe sinucideri.
Despre linia antisuicid: „Nu sunt mai multe apeluri în perioada Sărbătorilor”
Psihiatrul Dana Herța consideră că dincolo de mituri, e bine că vorbim de Sărbători și despre cei care nu se bucură de aceste zile. Astfel, conștientizăm cât de important e să le oferim atenție celorlalți și să fim empatici.
„Nu sunt mai multe apeluri în perioada Sărbătorilor decât în alte perioade”, spune Herța despre linia telefonică gratuită antisuicid. Alianța Română de Prevenție a Suicidului (ARPS) din Cluj a deschis-o în 2010, iar Dana Herța se ocupă de coordonarea voluntarilor, majoritatea studenți la Psihologie și asistenți sociali.
În fiecare seară, un voluntar răspunde la apeluri din toată țara și le oferă consiliere persoanelor care au gânduri suicidare sau au trecut printr-o tentativă de suicid. Numărul de apeluri variază, la fel și durata. Între 2020 și 2021 au fost în medie 11 telefoane pe noapte, aproximativ 4.000 pe an.
Până recent, linia era deschisă de la 19.00 la 7.00, dar pentru că au rămas puțini voluntari, în prezent, e apelabilă numai de vineri până duminică, în același interval orar. În schimb, voluntarii pot răspunde oricând la e-mailurile trimise la sos@antisuicid.ro. ONG-ul încă nu a calculat numărul apelurilor din acest an, după ce au redus programul de funcționare.
„Ca element comun, pe oameni îi afectează felul în care se simt în relație cu ceilalți, dacă se simt acceptați sau respinși”, a remarcat Dana Herța, în urma discuțiilor cu voluntarii care îi consiliază pe apelanți.
Cum poți să ajuți
Pentru cei care află că o persoană apropiată se gândește să își ia viața este dureros. „Să nu ne pierdem cu firea când auzim pe cineva de lângă noi că suferă, să avem răbdare, să întrebăm omul cum se simte, să-l asigurăm că ne interesează un răspuns autentic și să fim acolo să ascultăm”, spune medicul psihiatru Dana Herța. La fel de important e să încurajăm persoana să ceară ajutorul unui specialist psihiatru, respectiv psiholog.
Dacă aveți gânduri suicidare, sunați gratuit la numărul 0800 801 200 al ARPS. Linia este deschisă vineri, sâmbătă și duminică, între 19.00 și 7.00. Sau trimiteți oricând e-mail la sos@antisuicid.ro.
Servicii de sănătate mintală oferă și depreHUB, proiect al Asociației Happy Minds. Sunați oricând, de asemenea gratuit, la 0374.456.420.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro