Într-un singur județ din țară, în Botoșani, a existat o astfel de speță, de familie care, cu nume și prenume, a susținut public că oficialitățile au vrut să le plătească “30 de milioane” (n.r. – 3.000 de lei) pentru a înregistra ruda decedată drept bolnav de COVID.
Libertatea a documentat cazul. Ziarul a descris cum o mamă și o fată din comuna Vlădeni au susținut că cineva de la DSP a venit chiar acasă la ele să le ofere bani, după ce bărbatul femeii murise.
Pornită de la un articol apărut în presa locală, povestea s-a clătinat, mama recunoscând reporterului Libertatea că nu era acasă, iar fata și-a modificat și ea o parte a versiunii.
Totuși, tânăra a continuat să susțină că autoritățile i-au promis bani ca să-și declare tatăl bolnav de COVID.
“A revenit, ulterior, asupra declarației”
Libertatea a întrebat autoritățile, care deschiseseră un dosar la Vlădeni, cum s-a încheiat cazul. Potrivit răspunsului primit de ziar la IPJ Botoșani, în cursul cercetării penale, familia a revenit asupra declarațiilor.
“Precizăm faptul că, în cursul lunii mai, am fost sesizați de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în urma unui articol apărut în presa locală, legat de acest subiect, respectiv de faptul că unei familii din comuna Vlădeni i s-ar fi oferit bani pentru a declara că un membru al familiei ar fi decedat în urma infecției cu coronavirus.
În urma verificărilor efectuate, nu s-au confirmat cele declarate de familia respectivă, iar aceasta a revenit, ulterior, asupra declarațiilor și a infirmat aspectele sesizate inițial, întrucât au fost bazate doar pe zvonuri generale”, se arată în răspuns.
Sute de zvonuri pe internet, nici măcar un om care să nu dispară
Am contactat zeci de oameni care se adresaseră ziarului. Ei susțineau că ei sau “o rudă” sau “un prieten” se află în această situație.
În toate cazurile, când am încercat să concretizăm contactul și să obținem elemente concrete, mesagerii au dispărut! Acesta e un tipar care nu s-a aplicat niciodată la situații reale, când, până la urmă, oamenii vorbesc, fie și confidențial.
41 de cereri către Poliție
Ziarul a extins unghiul și, acum o lună, a trimis cereri cu aceeași întrebare tuturor celor 41 de inspectorate județene de poliție.
Am cerut organismelor de cercetare penală să ne comunice dacă, din luna martie și până la finalul lunii iulie, au avut în cercetare spețe care să privească mituirea, de către cadre medicale, a persoanelor cu rude decedate din alte cauze decât COVID-19, pentru a indica drept cauză a decesului infecția cu noul coronavirus.
Din răspunsurile primite de Libertatea de la cele 41 de inspectorate de poliție județene din țară, inclusiv din municipiul București, dar și de la Inspectoratul General al Poliției Române reiese că, de la debutul epidemiei de coronavirus în țara noastră și până în prezent, nu a fost formulată nicio plângere referitoare la mituirea unor persoane pentru a declara că rudele lor au decedat din cauza noului coronavirus.
De asemenea, conform răspunsului primit de Libertatea din partea IGPR, verificările efectuate în bazele de date, dar și la structurile de investigații criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, ale celor subordonate din cadrul D.G.P.M.B. și inspectoratelor de poliție județene, “a rezultat că nu au fost înregistrate dosare penale care au ca obiect sesizări referitoare la oferirea de bani aparținătorilor persoanelor decedate, pentru declararea drept cauză a decesului infectarea cu virusul SARS-CoV-2”.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!