Dezbaterea le-a avut ca invitate pe expertele în egalitate de gen Laura Grunberg și Irina Costache, care au adus în discuție începuturile mișcării feministe în România, stereotipurile asociate fenomenului, provocările actuale, dar perspectivele feminismului.

Mișcarea femeilor a pornit de la lupta pentru dreptul la educație, la vot, de a intra pe piața muncii, dar mai are multe obiective de îndeplinit. Datele arată că nu există nicio țară în lume în care să se fi atins egalitatea de gen, avem domenii polarizate, în general cele cu câștiguri mai mari sunt rezervate bărbaților, reprezentativitatea femeilor în consiliile de administrație ale companiilor sau în mediul politic este sub 30%, conform unui raport al Comisiei Europene din 2017”, a declarat Laura Grunberg, profesoară de sociologie, președinta Asociației de Analize Feministe AnA și scriitoare.

România a ocupat în 2017 antepenultimul loc la egalitatea de gen, conform unui clasament al Institutului European pentru Egalitatea de Gen. Este un index calculat începând din 2005, în care ne-am situat aproape constant pe ultimul loc. Progresul înregistrat este însă unul relativ dacă ne gândim la ce se întâmplă în Ungaria și Grecia”, a declarat Irina Costache, doctor în Studii despre Egalitatea de Gen.

Cifre despre egalitatea de gen

În ritmul de acum al schimbării ne mai trebuie:

  • 30 de ani ca să atingem o rată de 75% de femei angajate
  • + 70 de ani pentru a atinge egalitatea salarială generalizată
  • 40 de ani pentu a ajunge la un echilibru în responsabilitățile casnice între femei și bărbați (Sursa: The Worlds Womens 2015. Trends and Statistics)

Astăzi, de Ziua Femeii, feministele au protestat în centrul Capitalei.

CITEȘTE ȘI:

Florile oferite femeilor de 8 Martie. România importă din Olanda trandafiri de aproape 10 milioane de euro

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News