Care-i vârsta potrivită?

Studiile recomandă sterilizarea pisicilor (indiferent de sex) în jurul vârstei de 2,5 luni şi demonstrează şi avantajele acestei operaţii: se reduc riscurile apariţiei unor afecţiuni grave – infecţii urinare, piometru, diferite forme de cancer – mamar, ovarian, uterin, de prostată) şi, automat, creşte speranţa de viaţă a animăluţului. În plus, trăiesc, şi el, şi stăpânul mult mai liniştiţi – manifestările pisicii mature sexual pot fi chiar foarte neplăcute! De exemplu, incidenţa tumorilor mamare este de 25% la pisica sterilizată după primele călduri, comparativ cu numai 0,25% la o pisică sterilizată timpuriu, adică înainte de primele călduri” – precizează medicul.

Şi dacă se îngraşă?!

Gândeşte-te numai la escapadele masculului nesterilizat, în căutarea primei iubiri, şi a următoarei, şi a următoarelor… În funcţie de abilităţile din naştere şi de noroc, se poate întoarce acasă triumfător (dar jigărit de slab şi bine smotocit) sau… se poate să nu se mai întoarcă. Iar în casă va mai marca teritoriul, câte zile şi nopţi are în dotare. Cât despre mâţele nesterilizate, ele devin veritabile fabrici de pui, dacă le acorzi un minimum de libertate. Iar dacă le ţii sub cheie, au, în perioada „căldurilor”, manifestări de la enervante (miorlăieli tânguitoare), până la agresive. Şi mitul obezităţii post-sterilizare face victime. Într-adevăr, riscul există, din cauza schimbărilor hormonale, dar cine a văzut vreodată o pisică deschizând frigiderul şi luându-şi singură de mâncare să ridice mâna! În realitate, dacă îmblănita se va îngrăşa, singurul responsabil va fi stăpânul, care nu o hrăneşte corect.

Mai mulţi pui – mai multe animale abandonate

„Este important să încurajăm sterilizarea şi deoarece, pe lângă beneficiile pentru sănătatea pisicii, contribuim şi la creşterea controlului numărului de pisici, precum şi la reducerea abandonului” – explică medicul veterinar Tache Epure.

Daisy, mama eroină: 420 de pui

Specialiştii estimează că o pisică şi puii ei pot da naştere, în 9 ani, la peste 11 milioane de mâţe şi motani. Recordul este deţinut de Dusty, o pisică texană care a avut 420 de pui până la 18 ani. Iar Blue Bell, o persană din Africa de Sud, deţine recordul pentru numărul de pui la o singură naştere: 14 pui.VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Urmărește-ne pe Google News