Deși nu a împlinit încă șapte ani, Mix se antrenează, zilnic, mai multe ore, alături de instructorul care îl are în grijă, jandarmul Fănică Avădanei, plutonier major în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara. Împreună au la activ sute de misiuni dificile și zeci de vieți salvate din situații grele. Nu de puține ori, Mix a participat și la intervenții de menţinere a ordinii publice pe traseele montane, iar atunci când a fost necesar, și-a adus aportul și la căutarea şi salvarea turiştilor aflaţi în pericol. Ultima dată, patrupedul a ajutat la găsirea unui grup de 44 de turişti care s-au rătăcit împreună cu ghidul montan.
Pentru a deveni câine salvator, Mix a trebuit să treacă prin diverse stagii de pregătire și evaluare, la Centrul Chinologic Sibiu. Prima evaluare a ciobăneștilor germani are loc la vârsta cuprinsă între trei și cinci luni, atunci când animalul urmează cursul de inițiere. În funcție de aptitudinile sale, acesta este repartizat, apoi, unei structuri a Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) și intră în serviciu alături de un conductor. Conductorul, în acest caz, un jandarm, este responsabil cu acomodarea câinelui la misiunile pe care le va avea de executat și, totdată, are grijă de sănătatea, hrănirea și continuarea antrenamentului specific. După această primă etapă, în jurul vârstei de 11 luni, câinele urmează un stagiu de specializare, cu o durată de 16 săptămâni, alături de conductorul său.
Animalele selecționate pentru domeniul montan, așa cum este și Mix, urmează un curs special de inițiere în căutare-salvare persoane în mediul natural. Din doi în doi ani, patrupezii folosiți în aceste misiunile sunt reevaluați pentru a li se retesta aptitudinile și capacitatea de a executa în continuare aceste intervenții, de care depind viețile oamenilor.
De obicei, câinii salvatori sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar în funcție de aptitudinile și starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani. După terminarea acestei perioade, în cele mai multe cazuri, datorită relației afective consolidate în decursul anilor și a misiunilor, câinii sunt îngrijiți până la sfârșitul vieții de jandarmi.