Citește și:
- România, în topul Europei la numărul de decese ale copiilor sub 5 ani; Avem cele mai multe mame minore
- 700 de milioane de copii din întreaga lume au fost privaţi de copilărie din cauza bolilor, conflictelor şi a abandonului şcolar
Infracțiunea sesizată de IICCMER este de „tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Căminele spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Păstrăveni, respectiv în Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației”.
IICCMER a făcut anunțul joi, 1 iunie, într-o conferință de presă la care a asistat și Izidor Ruckel, unul din orfanii din Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației, adoptat ulterior de o familie de americani.
Potrivit IICCMER, „regimul din instituţiile menţionate, aflate în timpul regimului comunist în administrarea Statului român, a dus nemijlocit la moartea a cel puțin 771 de minori (număr provizoriu)”.
- 138 de minori au murit la Căminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid, în perioada 1 octombrie 1987 – 26 martie 1990.
- 394 de minori au murit la Căminul spital Păstrăveni, în perioada 1 octombrie 1966 – 30 aprilie 1990.
- 239 de minori au murit la Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației, în perioada 20 ianuarie 1973 – 31 decembrie 1991.
Experții IICCMER au constatat nenumărate cazuri în care încadrarea copiilor în unităţi pentru deficienţi se făcea în mod eronat, aceştia fiind perfect sănătoşi sau având deficienţe fizice sau psihice minore şi deplin recuperabile. Astfel, relocarea minorilor din leagăne și case de copii spre căminele-spital poate fi privită atât din perspectiva izolării minorilor ce nu puteau fi recuperaţi, cât şi a acelora perfect sănătoşi, ale căror costuri nu puteau fi acoperite integral de către stat.
IICCMER mai precizează că a cercetat aproximativ 10 din cele 26 de cămine spital pentru minori nerecuperabili din ţară și au trimis organelor de anchetă rezultatele pentru cele trei centre mai sus menționate.
Din mărturiile adunate, experții IICCMER au constatat că regimul de viaţă al minorilor se caracteriza prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenței medicale, izolarea de lumea înconjurătoare.
Astfel, în perioadele cercetate principalele cauze de deces consemnate sunt:
- la Cighid: bronhopneumonie – 61 cazuri, encefalopatie cronică infantilă – 52 cazuri, enterocolită acută – 4 cazuri, epilepsie și traumatisme cranio-cerebrale – câte 3 cazuri).
- la Păstrăveni: encefalopatie cronică infantilă – 163 cazuri, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriție proteo-calorică și oligofrenie – câte 11 cazuri.
- la Sighetu Marmaţiei: bronhopneumonie – 57 cazuri, epilepsie – 8 cazuri, malformaţie congenitală – 6 cazuri, enterocolită – 5 cazuri, toxicoză – 4 cazuri.
Mai multe detalii despre ancheta IICCMER, aici.
Povestea lui Izidor Ruckel, orfanul care a scăpat din „Casa Irecuperabililor”
Izidor Ruckel a fost unul din cei 180.000 de copii ținuți în condiții groaznice în căminele din România, dar care a avut norocul să salvat și adoptat de o familie de americani.
În anii ’90, un documentar realizat de televiziunea americană ABC despre situația copiilor insituționalizați din România, i-a determinat pe mii de americani să vrea să adopte copii din România. Unul dintre aceștia a fost și Izidor Ruckel, care în urmă cu câțiva ani a povestit pentru Washington Post comșmarul prin care a trecut în Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației
„Dacă făceai ceva ce nu le convenea, te îndopau de medicamente, te băteau sau te puneau în cămașa de forță, orice ca să îți închidă gura”.
La 11 ani, Izidor a fost adoptat de o familie din SUA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro