Născut pe 9 martie 1934 în satul Klușino, de lângă Smolensk, rusul Iuri Gagarin a marcat fundamental istoria modernă, devenind primul om în spațiu și primul care a zburat pe orbita Pământului. Provenit dintr-o familie săracă și greu încercată de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, Iuri s-a îndrăgostit de zbor în ziua în care a văzut prăbușindu-se, în satul lui, un avion de vânătoare.
La 26 de ani, în 1960, după un intens proces de selecție, Yuri Gagarin a fost integrat, împreună cu alți 19 cosmonauți, pentru Programul Spațial Sovietic. Pregătirea s-a dovedit una draconică, doar Gagarin și Gherman Titov, un alt aspirant la glorie, depășind toate probele. Până la urmă, cel ales a fost Iuri, care a fost avantajat de înfățișarea „comercială”, de capacitatea sa de a manipula atenția presei, de originile sale rusești și chiar de numele Gagarin, care era asociat cu vechea aristocrație țaristă.
Pe 12 aprilie 1961, la bordul astronavei Vostok, Iuri Gagarin a decolat cu o viteză ameţitoare, urmat la 55 de minute de comunicatul mândru și sec al rușilor către întreaga lume: „Prima aeronavă cu echipaj uman la bord a fost lansată. Pilotul este membru al Partidului Comunist Sovietic, maiorul Iuri Alexeevici Gagarin”.  Înainte de decolare, Gagarin era locotenent, dar în timp ce se afla în spaţiu a fost avansat în grad cu două trepte. Vostok a stat pe orbită în jurul Terrei circa 90 de minute, după 108 minute aterizând în apropierea orașului Saratov. Devenit erou național, ajuns și pe coperta revistei Time, Gagarin a dispărut însă apoi într-un tragic accident, neelucidat nici până în zilele noastre.
Pe 27 martie 1968, avionul MIG-15 în care se afla, într-un zbor de rutină, Iuri Gagarin (34 de ani) și copilotul său, s-a prăbușit într-o pădure de lângă satul Novoselovo (190 de km est de Moscova), în ciuda unor condiții meteorologice excelente. Raportul oficial vorbește despre o eroare umană și acuză piloții de faptul că au coborât prea repede de la mare altitudine și drept urmare și-au pierdut cunoștiința. Potrivit lui Igor Kuznetsov, un fost colonel din cadrul forțelor aeriene sovietice, care a cercetat vreme de nouă ani accidentul lui Gagarin, întreaga tragedie s-a petrecut deoarece carlinga avionului de vânătoare pilotat de cosmonaut nu fusese închisă ermetic.. Kuznetsov susține de asemenea că această neregulă nu s-a produs din vina lui Gagarin și a lui Seryogin, copilotul său,  ci a unui pilot neglijent care zburase cu același aparat cu câteva zile înainte de producerea accidentului.
Însă numărul celor care cred că accidentul are o altă explicație este mult mai mare, nu puțini fiind aceia care consideră că tragedia este opera KGB-ului, care a acționat la ordinele capilor Partidului Comunist. Foarte deranjați de ascensiunea incredibilă a lui Gagarin, care era rugat de oameni pe străzi să candideze la funcția supremă în partid și care primea zilnic saci de scrisori de felicitări, comuniștii de frunte ar fi  decis că e mai bine să scape de un potențial rival. O altă variantă, îmbrățișată la vremea aceea de legendele populare, îl dau pe Gagarin răpit de extratereștri, care l-au pedepsit astfel pentru „îndrăzneala” de a cuceri, în premieră, Universul!
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News