- Reporterii Libertatea au văzut imagini cu urmele de violență de pe corpul lui Vișinel, însă nu le vom publica, pentru că pot avea un impact emoțional ridicat. Bărbatul era plin de hematoame la nivelul membrelor, toracelui și al feței.
- Poliția Locală n-a dorit să comenteze situația, redirecționând ziarul către Primărie: „nu avem purtător de cuvânt”. Primăria spune că nu poate face comentarii câtă vreme este un dosar penal în cauză, dar confirmă că agenții lucrează în continuare și pe durata investigației, nefiind suspendați.
- Avocatul familiei lui Vișinel susține că „există probe suficiente pentru incriminarea” a trei polițiști.
„Familia lui Vișinel o găsiți la capătul străzii Mărășești, departe. Acolo stau ei, după Vulcanizare”, ne spune un bărbat din Lipova, Arad. E locul în care s-a născut și a trăit Mircea-Vișan Muzsunye, mort la 32 de ani în cel mai apropiat oraș mare, Arad.
Cunoscut drept Vișinel, bărbatul făcea parte dintr-o numeroasă familie de romi din Lipova și era cunoscut drept „muncitor cu ziua” în împrejurimi.
La Arad, sursele din Poliția Locală consultate de ziarul local Special Arad susțin că bărbatul era „un om al străzii” care a avut, pe 14 iulie 2023, un conflict cu Poliția Locală din oraș. El i-ar fi stropit pe agenți cu bere și ar fi aruncat o sticlă către ei.
Apoi, medicii de la Spitalul Județean din Arad l-au primit în stop cardio-respirator după ce, susține Inspectoratul Județean de Poliție pentru sursa citată, „i s-a făcut rău” în sediul Poliției Locale.
„Da, el mai bea și sufla în pungă de mic copil”, ne spune mama lui Vișinel, Maria Goman, despre fiul ei. Ea și două fiice, înconjurate de mulți copii, stau pe prispa casei cocoțate pe o mică movilă la capăt de oraș.
Ele povestesc că, de tânăr, „din anturajul” făcut la oraș, Vișinel a început să sufle în punga de aurolac. „Dar cum să fie omul străzii, când are casă și familie? Și buletin? Și cu câteva zile înainte să plece la Arad a venit acasă și ne-a făcut de mâncare?”.
„Au crezut că e omul străzii, că nu are pe nimeni”
Ema este sora cea mică a lui Vișinel. „Noi ne-am gândit că moare tata, că e bolnav de atâta timp, nu că moare el, că ni-l omoară poliția”, acuză ea, îmbrăcată tot în negru, la fel ca mama ei.
Adaugă că a aflat de la un agent de poliție din Lipova de faptul că fratele ei a murit. Familia s-a dus de urgență la Arad, unde s-a interesat de cauzele morții. A aflat că versiunea polițiștilor este că bărbatul a fost foarte violent, a aruncat cu obiecte în ei, apoi „i s-a făcut rău” în secție.
Era Vișinel violent? „El mai bea, dar să se bată cu oameni, cu poliție, niciodată”, spun rudele sale.
Au crezut că e omul străzii, că nu are pe nimeni și l-au omorât în bătaie.
Maria Goman, mama lui Vișinel:
L-au dezbrăcat în sicriu
Apoi, întrebând reprezentanți ai Poliției Locale despre cauza morții, familiei i s-a zis că Vișinel ar fi murit după ce a „consumat substanțe psihoactive”.
„Avea 33 de ani, acum, în octombrie, pe 27 i-ar fi împlinit. Nu a pățit-o tânăr și o pățea acum de la pungă?”, se întreabă femeile.
Ele susțin că s-au dus „în zona Pizzeriei 5 Colțuri”, de unde a fost ridicat bărbatul, și că există martori care se aflau în acel moment acolo, care spun că bărbatul a fost „încătușat și târât, bătut”.
Și apoi dus în sediul de pe strada Victoriei, unde, adaugă ele, a fost bătut crunt.
Dovezile le-au văzut la Lipova, când Vișinel a fost adus în sicriu pentru a fi înmormântat, pe 18 iulie.
„L-am dezbrăcat. Și am văzut urmele de cătușe pe mâini. Se văd vânătăile de pe picioare, de peste tot. L-au chinuit ca pe Iisus Hristos. Mai rău”, acuză mama.
Femeile le arată reporterilor poze. Se văd urme în zona capului, pe mâini, picioare și în zona toracelui.
„Își desfășoară activitatea în continuare”
Ziarul s-a deplasat la Arad, la sediul Poliției Locale din strada Victoriei, unul nou, unde familia acuză că a avut loc agresiunea.
Reporterul ziarului a cerut să discute cu un reprezentant al Poliției, însă agentul de la intrare i-a trimis pe reporteri la Primăria Arad. „Nu avem purtător de cuvânt”.
Aici, în clădirea somptuoasă de pe bulevardul Revoluției, ziarul a cerut detalii de la reprezentanta departamentului de comunicare. Aceasta a solicitat întrebările pe e-mail.
Într-un răspuns semnat de Bogdan Boca, administratorul public al orașului Arad, ziarul a fost informat că nu poate primi explicații.
„Având în vedere faptul că este în curs de cercetare un dosar penal, Direcția Generală Poliția Locală Arad va putea formula un punct de vedere referitor la evenimentul din data de 14.07.2023 numai după finalizarea acestuia”, se arată în răspuns.
Agenții de poliție acuzați nu sunt suspendați pe durata anchetei
Primăria confirmă că agenții lucrează în continuare la Direcția Generală Poliția Locală Arad.
„Polițiștii locali la care se face trimitere în adresă își desfășoară în continuare activitatea în cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad, raporturile de muncă ale acestora neîncetând, până la data redactării prezentei”, transmite Primăria.
De ce nu au făcut propria anchetă
În final, reprezentanții Primăriei spun că „nu a fost inițiată o anchetă referitoare la incident, paralel cu dosarul penal deschis în cauză”.
Aceștia susțin că, chiar dacă era sesizată comisia de disciplină, procedura angajării răspunderii disciplinare ar fi fost suspendată conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
„În cazul în care fapta funcţionarului public a fost sesizată ca abatere disciplinară şi ca infracţiune, procedura angajării răspunderii disciplinare se suspendă până la dispunerea clasării ori renunţării la urmărirea penală sau până la data la care instanţa judecătorească dispune achitarea, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau încetarea procesului penal. În aceste situaţii, procedura angajării răspunderii disciplinare se reia şi sancţiunea disciplinară se aplică în termen de cel mult un an de la data reluării”, este articolul invocat.
Ce spune avocatul familiei?
„Doi polițiști locali, puși sub acuzare în calitate de suspecți”
„Noi am formulat o plângere penală pentru loviri cauzatoare de moarte. Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria din Arad. Azi (n.r. – în urmă cu câteva zile) noi solicităm declinarea către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, pentru a începe cercetările privind săvârșirea infracțiunii de loviri cauzatoare de moarte și extinderea urmăririi penale și față de celălalt polițist”, a spus apărătorul familiei, Cosmin Teodorescu.
În prezent, sunt doi polițiști locali sub acuzare în calitate de suspecți, noi solicităm extinderea și față de cel de-al treilea, întrucât există date suficiente că acesta a avut acte de participație, concret la săvârșirea infracțiunii de loviri și vătămări cauzatoare de moarte.
Cosmin Teodorescu, avocat:
Teodorescu a explicat că Parchetul de pe lângă Judecătorie a început urmărirea inițială cu privire la fapta de purtare abuzivă și ucidere din culpă, încadrare juridică aptă să atragă competența lor.
Însă având în vedere că fapta a avut ca urmare moartea victimei, este de competența Tribunalului. „Iar motivul pentru care noi solicităm schimbarea încadrării juridice este loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, aceasta este încadrarea corectă”, adaugă avocatul.
„Raportul de necropsie, încă nefinalizat”
„Cauza morții urmează să fie stabilită prin raportul de necropsie, raport medico-legal care nu este finalizat”, mai spune Teodorescu.
Bărbatul spune că poliția judiciară, „după ce a cules probele din teren, respectiv filmare, există dovezi din care rezultă agresiunile făcute de polițiști, modalitatea în care au fost încătușați, starea lui anterioară exercitării actelor de violență – adică, cum a intrat: pe picioarele lui, sănătos, opunând rezistență și ulterior – luat cu targa”.
„Există probe suficiente care să-i incrimineze pe cei trei polițiști”, e concluzia apărătorului.
ONG-urile pentru sprijinul romilor au intervenit în cauză
În cazul Muzsunye au intervenit deja, cu sprijin juridic, și Asociația Juriștilor Romi Romajust, prin președintele Eugen Ghiță, și Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC).
„Oferim sprijin juridic acestei familii, pentru că refuzăm ca Vișinel să devină doar o altă statistică”, a declarat, într-un comunicat de presă remis Libertatea, președintele ERRC, Đorđe Jovanović.
„Poliția bate, torturează și ucide romi în întreaga Europă aproape în fiecare săptămână, iar poliția din România a fost deja etichetată drept rasistă din punct de vedere instituțional de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este absolut necesar ca UE să ia măsuri pentru a aborda rasismul sistemic în aplicarea legii”, a conchis acesta.
Cele două organizații spun că vor merge până la capăt în cazul Vișinel, inclusiv la CEDO, dacă va fi nevoie.
Statul, condamnat la CEDO pentru abuzurile polițiștilor
România a fost condamnată la CEDO în numeroase cauze care au vizat agresiunile polițiștilor asupra cetățenilor, fiind obligată să plătească daune victimelor sau familiei victimelor.
În cele mai multe acțiuni de acest fel, victima sau rudele au reclamat încălcarea articolului 3 din Convenție (interzicerea torturii și a tratamentelor inumane și degradante) și a articolului 13 (lipsa unei anchete efective).
În aceste cazuri, instanțele din România nu au găsit niciun polițist vinovat pentru tratamentul inuman aplicat, arată Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), organizație neguvernamentală, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului. Avocații APADOR-CH au câștigat mai multe procese la CEDO care vizau violențele polițiștilor asupra cetățenilor.
Un buletin cu colț tăiat
Maria Goman a fost căsătorită de 3 ori și are 7 copii, 5 băieți și cele două fete care au venit la întâlnirea cu ziarul.
„Nu e zi de la Dumnezeu să nu plângem după el. Ne făcea cadouri de Sfânta Marie, venea acasă cu una alta, cumpărături, că muncea cu ziua prin Arad, mâncare, dulciuri la copii”, spune ea.
Mâinile îmbătrânite ale Mariei Goman țin buletinul lui Vișinel și îl arată către camera foto. În dreapta, termenul de valabilitate: expiră la 3 august 2031.
În stânga, buletinul e tăiat cu foarfeca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Commykiller • 05.10.2023, 06:51
Am avut de-a face cu *** nu doar eu, ci si sute de mii de romani. Puscariile sunt pline de ei. Europa si mai nou America sunt satui de ei. Domnul politist sa fie decorat ptr ca a mai scapat societatea de o ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru: rasism.
TULCEA1959 • 03.10.2023, 00:18
UNIVERSUL SĂ "MĂSOARE" VINA FIECĂRUIA..! CONDOLEANȚE FAMILIEI ..! DUMNEZEU SĂ-L IERTE !