Parchetul General avanseaza ipoteza ca procurorul Cristian Panait s-a sinucis. „Decesul a survenit ca urmare a leziunilor grave suferite prin cadere de la inaltime, pe fondul unui episod suicidar.” -a transmis, lapidar, Biroul de presa al Parchetului. Cu toate acestea, in casa in care locuia anchetatorul nu a fost gasit nici un inscris care sa motiveze dorinta magistratului de a se arunca de pe terasa imobilului din strada Luca Stroici din Bucuresti. E posibil, insa, ca procurorul sa fi fost aruncat peste balustrada joasa a terasei de la care s-a produs caderea. Ancheta va stabili ce s-a intamplat.
„In jurul orei 17.00 matusa lui m-a chemat sa-i dau o lumanare” – ne-a declarat preotul Iacob Ormenisan, cel care a venit printre primii la capataiul procurorului. Nu i-am facut slujba pentru ca am crezut ca poate fi salvat; el inca respira cand am venit eu. Ma mira ca nu a putut fi salvat, pentru ca nu avea fractura la cap. Avea fracturi doar la maini si picioare si din ele ii curgea sange. Doamna Dumitru, matusa, il acoperise cu o haina. Intre timp a fost chemata Salvarea. A venit dupa 40 de minute. Pana atunci a venit un tanar cu un Audi negru, a tot vorbit la telefon si a mai chemat pe cineva…(n.r. tanarul a vizitat-o pe Eleni Dumitru si ieri dupa-masa). E o tragedie. Nu puteam sa-mi imaginez ca va face asa un gest. Era un om care impunea respect si cu credinta. Nu pot sa cred ca a vrut sa faca asta.”
Eleni Dumitru, matusa lui Cristian Panait, cea care il gazduia pe tanarul procuror, ne-a transmis prin intermediul interfonului ca nu vrea sa faca nici o declaratie. „Luati legatura cu Biroul de presa de la Parchet. Le-am dat si poza, luati de acolo.”
Miercuri seara, Politia Capitalei a fost anuntata de Spitalul de Urgenta Floreasca despre faptul ca un cetatean l-a adus in stare grava pe procurorul Cristian Panait. Abia atunci a inceput ancheta. De la fata locului, echipa de interventii a Capitalei a ridicat urmele din strada si a efectuat masuratorile specifice.
Oameni din anturajul procurorului spun ca acesta ar fi fost presat sa ia o anume decizie in unul din dosarele pe care le instrumenta, el fiind implicat in anchetarea senatorului PSD Viorel Gheorghiu si a procurorului oradean Alexandru Lele. Panait e caracterizat ca un tip calm si echilibrat, bun profesionist. Avea 29 de ani, impliniti la sfarsitul lunii martie. Originar din Targoviste, tanarul procuror intrase in magistratura dupa absolvirea Facultatii de Drept a Universitatii Romano-Americane, incepandu-si activitatea ca procuror la Parchetul Buftea. Isi pregatise doctoratul cu ministrul Rodica Stanoiu.
Purtatorul de cuvant al Parchetului General, Ingrid Petcu, ne-a declarat ca Panait nu ar fi fost implicat in cercetarea colegului sau de la Oradea, admitand doar ca el a participat la perchezitia domiciliului lui Lele. Ancheta impotriva procurorului oradean e condusa de unul din sefi, procurorul Ovidiu Paun, din colectivul caruia facea parte si Cristian Panait.
Istoria cazului Lele si legatura sa cu procurorul Cristi Panait
Procurorul Alexandru Lele este cel care l-a arestat pe Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, si care, la sfarsitul lunii martie, s-a trezit ca procurorul Cristian Panait, de la Parchetul General, si niste politisti descind in locuinta sa din Oradea si ii fac o perchezitie.
Cazul Tarau a facut mare valva in judet, dar si in Capitala, fiind vorba de fiul unui prefect PSD. Dosarul instrumentat de Lele e extrem de voluminos, cu conexiuni in Slovacia. Acesta e si motivul pentru care, in 2000, Parchetul General a aprobat o comisie rogatorie. De fapt, totul a pornit de la condamnarea unui anume Mircea Pocse, acuzat de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor. Cel putin asa a sustinut procurorul Lele, dupa izbucnirea scandalului in presa si anchetarea lui la Bucuresti.
Procurorul oradean s-a ocupat de revizuirea dosarului penal in care era inculpat Pocse, constatand, pe baza documentelor elaborate de Interpol Bratislava si Bucuresti, precum si a rezultatelor comisiei rogatorii, ca acesta nu e vinovat de faptele pentru care fusese condamnat, ci comisese o infractiune mult mai grava, adica contrabanda cu produse petroliere. Anchetatorii romani si slovaci, a sustinut Lele, au descoperit ca Pocse avea complici, iar prejudiciul adus statului roman era de proportii.
Asa s-a ajuns la unul din complici, in persoana fiului prefectului de Bihor, Adrian Tarau, si, inevitabil, la arestarea lui. Procurorul Lele a emis mandat pentru „junior”, in aprilie 2001, dar cateva zile mai tarziu, dupa ce cazul a facut valva in presa, a revocat masura arestarii. „Nimeni nu poate nega ca primul ministru a intervenit pe data de 20 aprilie 2001. Imixtiunea a fost clara. Dar eu nu puteam sa spun nimic, deoarece eram procuror. M-a intrebat cineva de ce am revocat mandatul? Cum poate crede cineva ca, dupa cateva zile de la semnarea mandatului de arestare, am decis, fara nici un fel de presiune, sa-l revoc?”, a declarat procurorul Lele unui cotidian central, in ziua in care a fost audiat la Parchetul General, fara a preciza daca a primit telefoane de la premier sau daca a revocat mandatul la solicitarea superiorilor sai.
In momentul in care Mircea Pocse a fost condamnat pentru inselaciune, complicii, printre care si Tarau, au fost scosi de sub urmarire penala, desi in dosar – sustine procurorul Lele – existau acte care conturau sistemul mafiot de contrabanda prin care statul fusese prejudiciat.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News