O femeie însărcinată a murit într-un spital din Polonia, iar organizațiile care militează pentru drepturile femeilor și politicienii din opoziție spun că de vină este legislația strictă antiavort a țării.
Incidentul vine la un an de la decizia Tribunalului Constituțional, care a stabilit că femeile mai pot face întrerupere de sarcină doar în caz de viol sau incest sau dacă viața mamei este în pericol.
Moartea femeii de 30 de ani într-un spital din orașul Pszczyna, din sudul țării, pare a fi prima conectată în mod public cu decizia de acum un an.
Decesul a avut loc de fapt în septembrie, dar informațiile au devenit cunoscute abia în weekend.
O avocată care reprezintă familia a declarat că decizia medicilor de a nu face o întrerupere de sarcină care ar fi putut salva viața femeii a avut legătură cu legea dură antiavort.
Potrivit unei declarații făcute de avocata Jolanta Budzowska, femeia a fost spitalizată în a 22-a săptămână de sarcină, după apariția unor complicații.
Medicii au confirmat o serie de probleme ale fătului. Ulterior, moartea fătului în timpul tratamentului a declanșat un șoc septic, iar femeia a murit în mai puțin de o zi.
Budzowska a spus că pacienta a trimis familiei mesaje în care a explicat că medicii au așteptat până în ultimul moment pentru a interveni. Concret, potrivit avocatei, cadrele medicale nu au făcut avortul decât în momentul în care fătul a murit, ceea ce ar fi fost în concordanță cu legea care limitează întreruperile de sarcină.
Familia a făcut o plângere la procurori.
Spitalul unde femeia a murit a precizat că singurul factor care a ghidat tratamentul a fost siguranța pacientului și a fătului.
Oficialii instituției medicale au adăugat că decizia privind întreruperea sarcinii a fost „o altă chestiune” și că „în acest moment trebuie doar să menționăm că toate deciziile medicale au fost luate pe baza prevederilor legale și a standardelor în vigoare în Polonia”.
De partea cealaltă, avocata a insistat că în vreme ce un malpraxis poate fi luat în calcul, cadrul legal nu poate fi ignorat. Ea a precizat că legea obligă femeile să mențină sarcina cât mai mult, inclusiv în cazul unor complicații, ceea ce crește pericolul.
O nouă inițiativă antiavort
Incidentul vine într-un moment complicat. O inițiativă cetățenească a unui grup antiavort, care prevede pedepse cu închisoarea pentru întreruperile de sarcină, a fost depusă la camera inferioară a Parlamentului de la Varșovia și acceptată de președinta instituției.
Propunerea vizează sentințe de cinci până la 25 de ani, iar în unele cazuri închisoare pe viață, pentru întreruperile de sarcină.
De asemenea, propunerea elimină violul, incestul și pericolul la adresa vieții mamei, din lista și-așa scurtă de excepții a interdicțiilor.
O eventuală transpunere în lege a unei astfel de propuneri ar ridica și mai mult tensiunea din societate.
Decizia de anul trecut a declanșat proteste ample în întreaga țară, iar incidentul actual a redeschis dezbaterea.
„Moartea ține de biologie”, spune partidul de guvernare
„Medicii au așteptat până când fătul a murit. Au așteptat și au privit până când inima fătului s-a oprit. Dar și ea avea o inimă care s-a oprit”, a declarat Aborcyjny DreamTeam, o organizație care ajută femeile poloneze să facă avorturi.
Organizațiile civice au plănuit mai multe proteste în țară și pe rețelele sociale.
Irene Donadio, reprezentantă a International Planned Parenthood, o organizație care luptă pentru dreptul femeilor la avort, a comparat cazul din Polonia cu cel al Savitei Halappanavar, care a murit în 2012 în Irlanda, ca urmare a complicațiilor, după ce i-a fost refuzat avortul. Cazul a condus la reforma legislației din țara catolică.
Politicienii din opoziție s-au alăturat și ei criticilor la adresa guvernului.
Parlamentara europeană Sylwia Spurek a declarat pentru Politico că moartea femeii arată efectul „înfiorător” al deciziei Tribunalului Constituțional asupra actului medical.
„Cazul arată cât de multe femei din Polonia sunt în pericol”, a spus Spurek. „În ziua de azi, există o oprimară sistemică instituțională a femeilor din Polonia”, a adăugat ea.
Politicienii partidului aflat la guvernare, Lege și Justiție, au spus însă că moartea a fost rezultatul unei erori medicale. Ei au subliniat că avortul este încă legal, în cazul în care viața femeii este în pericol.
„Faptul că oamenii mor ține de biologie”, a declarat Marek Suski, un parlamentar al partidului. „Există într-adevăr erori medicale, există oameni bolnavi și, din păcate, uneori femeile mor în timpul nașterii”, a explicat el.