UPDATE – ora 13.55: Urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la decesul unui nou -născut în Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon în luna octombrie 2017, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

Familia nou-născutului a depus o sesizare la Ministerul Sănătății în data de 13 noiembrie 2017, în care solicita investigarea cauzelor care au dus la decesul nou-nascutului. La depunerea sesizării, familia a solicitat verbal și o audiență la Cabinetul ministrului Sănătății, în care să discute despre cazul fiului lor. Conform calendarului de audiențe (afișat pe pagina de web a MS, www.ms.ro, Date de Contact), următoarea dată la care Cabinetul ministrului acorda audiență a fost 4 decembrie 2017.

În data de 4 decembrie 2017, familia s-a întâlnit  cu consilierul pe probleme de asistență medicală al ministrului Sănătății, În cadrul discuțiilor, reprezentantul MS a explicat familiei că, potrivit legislației în vigoare,  în situaţia în care un pacient consideră că a fost victima unui act de malpraxis, acesta trebuie să adreseze personal o sesizare la Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică teritorială. Această procedură legală este reglementată  prin  art. 679 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Comisiile de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis constituite la nivelul direcţiilor de sanatate publică funcţionează independent, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1343/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, pacientul trebuie să sesizeze, personal,  Colegiul Medicilor, care are atribuțiile și competențele necesare de investigare a cazurilor semnalate.

De comun acord, reprezentantul MS și familia, au decis ca sesizarea să fie preluată și de către Ministerul Sănătății pentru a fi direcționată către Colegiul Medicilor, solicitandu-se investigarea acestui caz. Astfel, Ministerul Sanatatii a transmis sesizarea familiei catre colegiul Medicilor  în data de 6 decembrie 2017. De asemenea, sesizarea a fost transmisă în atenția Directiei de Asistență Medicală si  Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății.

În urma acestor demersuri, Direcția de Asistență Medicală a solicitat Direcției de Sănătate Publică București să preia analiza cazului semnalat și să facă verificările necesare, în limita competențelor.

Direcția de Sănătate Publică București a inițiat o acțiune de verificare în data de 28 decembrie 2017 la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon. Primele rezultate ale controlului au fost transmise în data de 9 ianuarie 2018 către Ministerul Sănătății și nu evidențiază încălcări ale procedurilor de acordare a asistenței medicale.

Conform raportului de control, gravida a fost depistată cu infecție vaginală și cu germene multirezistent la internarea în unitatea sanitară.

Același raport de control  arată că, în luna septembrie 2017, in Sectia de Obstetrica Ginecologie a fost inregistrat un singur caz  de infecție asociată asistenței medicale care nu a fost comfirmată in investigațiile medicale ale  gravidei. De asemenea, în rapot se precizează că, în secția de Neonatologie nu au fost inregistrate infecții asociate asistenței medicale în luna septembrie 2017. În cazul nou-născutului a fost depistată aceeași infecție ca în cazul mamei.

Ministerul Sănătății tratează cu seriozitate cazurile semnalate și efectuează investigațiile necesare, în limita competențelor.

O analiză profesională a actului medical, care să constate dacă este vorba despre o greșeală medicală sau o corelaţie directă  între actul medical şi decesul nou-născutului, poate fi realizată de către Colegiul Medicilor sau Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis, organisme abilitate să pronunțe un verdict în acest caz.

Facem precizarea că, în cursul zilei de ieri, imediat după ce a fost informat despre acest caz,  ministrul Sănătății, Florian BODOG a cerut demararea unei anchete interne pentru a se verifica dacă procedurile interne au fost respectate.


În primele ore de viață, starea bebelușului era una normală, dar totul s-a transformat într-o adevărată drama pentru familie și un nou scandal pentu sistemul nostrum sanitar, dar și revoltă în rândul opiniei publice. Micuțul s-a stins în spital, din cauza unor infecții intraspitalicești.

Doar că Ministerul Sănătăţii (MS) a trimis Direcția de Sănătate Publică (DSP) să ancheteze cazul bebeluşului mort în spital, abia la o lună după ce a fost sesizat, scrie Tolo.ro.

Părinţii au depus plângere împotriva Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală pe 13 noiembrie, iar cererea Ministerului Sănătăţii a venit către DSP abia pe 28 decembrie.

”Noi am trimis inspecția în aceeași zi în care am primit cererea de la minister. Nu vă pot explica eu de ce plângerea mamei e datată 13 noiembrie și cererea MS a venit către noi pe 28 decembrie, dar, sincer și ca om cu experiență în domeniu, vă pot spune că nu e nicio rea-credință, ci o lipsă de personal în minister”, explică Gabriela Angheloiu, nou numită șefă a DSP București.

Afacerile românești ale familiei Irinei Vlah, candidata prorusă la președinția Republicii Moldova. Opozanta Maiei Sandu, decorată de patriarhul Kirill
Recomandări
Afacerile românești ale familiei Irinei Vlah, candidata prorusă la președinția Republicii Moldova. Opozanta Maiei Sandu, decorată de patriarhul Kirill

Moartea unui bebeluș în spital, anchetată abia după o lună. Posibile cauze ale decesului

„S-a suspectat o infecție matermofetală”, după cum scriu medicii de la „Sf. Pantelimon”, preluați într-un raport oficial, dar nedefinitiv, al Direcției de Sănătate Publică București. Cu alte cuvinte, o infecție dobândită de la mamă, căreia i-au depistat Klebsiella.

„După naștere, ne-au spus că Andrei e infectat cu Klebsiella, o bacterie foarte rezistentă la antibiotice și periculoasă, însă ne-au asigurat că va fi bine”, a declarat mama bebelușului mort.

În hemocultura copilului apare, în plus, și infecție cu candida, iar de aici au început toate problemele micuțului.

Mai târziu, medicii au constatat că băiețelul suferea și de pneumonie. „S-a menținut starea gravă”, scrie în raportul DSP.

„Infecțiile au fost cel puțin două. Întâi pneumonie și, apoi, suprainfectare cu candida. Dar cum la secția de terapie intensivă la Sf. Pantelimon nu a fost declarată de multă vreme nicio infecție nosocomială, la fel s-a procedat și acum”, a declarat un medic care cunoaște cazul.

Mai mulți doctori dintre cei care au încercat să salveze viața micuțului sunt acum afectați și vorbesc sub condiția anonimatului. Într-un spital plin de lipsuri, efortul lor e surpat de infecții tot mai dese.

„I-am întins bucuros mâna și mi-a aruncat cu un lichid în față. Am crezut că îmi dăduse cu acid”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (II)
Recomandări
„I-am întins bucuros mâna și mi-a aruncat cu un lichid în față. Am crezut că îmi dăduse cu acid”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (II)

Ei contrazic versiunea oficială a conducerii, care invocă drept cauză principală a morții lui Tudor o ”pneumonie congenitală”, adică o suferință înnăscută.

  • Născut în 1 septembrie 2017, Tudor Radu a decedat pe 7 octombrie 2017, iar ministrul Florian Bodog a cerut un control abia pe 28 decembrie.
  • Fiind înainte de Revelion, ”nu s-a putut lua legătura cu departamentul de prevenire a infecțiilor intraspitalicești” din „Sf. Pantelimon”, scriu în raport inspectorii DSP.
  • Spitalul a primit răgaz să-și pregătească răspunsurile până după Anul Nou, când s-au făcut deja trei luni de la moartea băiețelului.
  • Raportul curge către ideea că mama a adus infecțiile fătului, copilul s-a născut cu pneumonie și, în concluzie, spitalul „Sf. Pantelimon” nu are nicio responsabilitate.
  • Este același spital pentru care opinia publică și consilierii de la Sectorul 2 s-au mobilizat și i-au dat în decembrie 2,4 milioane de lei.

Raportul DSP nu e încheiat, dar surse medicale din „Sf. Pantelimon”, care au văzut răspunsurile oferite de către spital, susțin că ”se va merge pe varianta infecțiilor aduse de mamă și pe cea a bolii născute odată cu băiatul”.

Se va folosi și ideea, reală, că mama a fost internată de mai multe ori pe perioada sarcinii și că avea probleme, precizează sursa citată.

De ce crede fostul ministru Constantin Niță că merită eliberat mai repede din pușcărie: s-a spovedit, a văzut filme. Răspunsul judecătorilor
Recomandări
De ce crede fostul ministru Constantin Niță că merită eliberat mai repede din pușcărie: s-a spovedit, a văzut filme. Răspunsul judecătorilor

Din nefericire, în ultima perioadă, tot mai mulți bebeluși din România mor, din diverse motive,  acolo unde se nasc: în maternități!

FOTO – Arhivă


CITEȘTE ȘI… VIDEO | A început sezonul reducerilor! Uite cât au scăzut preţurile hainelor şi bijuteriilor în marile magazine

Polițiștii Godină și Berbeceanu pornesc o revoltă împotriva deciziei lui Carmen Dan. ”Îl susținem pe Radu Gavriș”


 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași
Știrileprotv.ro
Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași
Wow! Theo Rose a strălucit în rochia de mireasă! S-a măritat în secret cu Anghel Damian! Toate detaliile despre nunta lor
Viva.ro
Wow! Theo Rose a strălucit în rochia de mireasă! S-a măritat în secret cu Anghel Damian! Toate detaliile despre nunta lor
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Cinci zodii au un final de octombrie de vis. Împăcări, oportunități mari și vești excelente pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii au un final de octombrie de vis. Împăcări, oportunități mari și vești excelente pentru ele
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Municipiul din România care s-a umplut de urși. Se află într-unul dintre cel mai frumoase județe ale României și e bine ca turiștii să-l evite
FANATIK.RO
Municipiul din România care s-a umplut de urși. Se află într-unul dintre cel mai frumoase județe ale României și e bine ca turiștii să-l evite
Cum arată tatăl Deliei în prezent, de când a renunțat la călugărie. Se îmbracă modern, a renunțat la barbă și pare alt om! FOTO
Unica.ro
Cum arată tatăl Deliei în prezent, de când a renunțat la călugărie. Se îmbracă modern, a renunțat la barbă și pare alt om! FOTO
România va produce un tratament anti-cancer. Va fi implicată Centrala Nucleară Cernavodă
Financiarul.ro
România va produce un tratament anti-cancer. Va fi implicată Centrala Nucleară Cernavodă
Moartea şocantă a elevei olimpice, nepoată de primar. Ștefi a anunţat ce urmează să facă. De ce bănuiesc polițiștii că ar fi vorba de o provocare pe TikTok
Observatornews.ro
Moartea şocantă a elevei olimpice, nepoată de primar. Ștefi a anunţat ce urmează să facă. De ce bănuiesc polițiștii că ar fi vorba de o provocare pe TikTok
Horoscop 16 octombrie 2024. Leii ar fi bine să încerce să facă un pas în spate, nu neapărat la propriu, ca să poată vedea imaginea mai largă
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2024. Leii ar fi bine să încerce să facă un pas în spate, nu neapărat la propriu, ca să poată vedea imaginea mai largă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI