“A adus pe lume” peste 500 de copii si nu a lasat-o inima sa nu boteze o mica parte din ei, chiar fara stirea sotului. Didi Anghelache (55 ani) este moasa de profesie la Spitalul Universitar din Bucuresti si una dintre veteranele acestei meserii. Pentru ca viata mamei si a bebelusului depinde foarte mult de ea, 12 ore din 24 Didi e mereu pe pozitii.

“La inceputul carierei, cand eram foarte tanara si entuziasta, aveam un carnetel pe care imi notam toate nasterile la care asistam. La un moment dat, cam pe la 30 de ani, cand am trecut de 200 de nasteri, nu am mai tinut cotabilitatea”, povesteste Didi Anghelache. “Norocul “ ei a fost ca  a terminat scoala in 68 cand se daduse, deja, decretul impotriva avortului si atunci nasterile erau ca pe banda rulanta. Daca nu aveau 4 copii, femeile nu aveau voie sa avorteze. Avea si cate 30-40 de nasteri pe tura. Voia sau nu, trebuia sa fie prezenta in sala de nasteri. Dar in ziua de azi s-au mai rarit ca numar, legea dand frau liber avorturilor, si de la 30-40 au ajuns la 14-15. Uneori chiar la doar 3-4 interventii pe tura.

Aducerea pe lume a unui nou-nascut este un efort la care contribuie o echipa formata doar dintr-o moasa si un medic specialist. 12 ore din 24 moasa Anghelache are obligatia sa pregateasca instrumentele si pansamentele, materialul moale (niste aleze sterile), tubul de oxigen si aspiratorul cu care se desfunda caile respiratorii ale bebelusului. Dupa ce medicul taie cordonul ombilical si-l leaga iar pediatrele il preiau pe micut pentru a-l spala si cantari, moasa ajuta la eliminarea placentei, verifica daca partile moi sunt intacte sau rupte si fac campul steril. Daca se constata ca totul e in regula, mama e dusa la pat si misiunea moasei se incheie aici. “Am auzit ca prin noile legi ne vor da din nou voie sa avem grija de mama 30 de zile pe teren si apoi sa ne ocupam si de copil pe perioada spitalizarii. Prin statutul nostru ne bucuram de foarte mare succes pe partea fiziologica”.

“Am asistat si multe persoane publice. Imi aduc foarte bine aminte de Eva Kiss, deoarece cum s-a dat jos de pe masa de nastere a cerut tigara si nu ne-am inteles cu ea pana nu i-am facut pe plac. Nevasta actorului Malaimare, sotia patronului de la Automobile Dacia, sunt doar cateva din multe altele, pe care nu mi le aduc prea bine aminte acum. Dar pentru mine au fost niste paciente obisnuite, le-am tratat ca pe toate celelalte” ne povesteste Didi despre cateva dintre clientele sale. Dumnezeu a scutit-o de nasteri grele si cel mai lung travaliu la care a asistat a fost de 20 de ore. Avand un program doar de 12 ore, totul s-a desfasurat in tandem cu o colega, de la care a preluat gravida in tura ei. “O vorba din batrani spune ca femeia nu trebuie sa prinda al doilea rasarit de soare”.

La randul ei, moasa Anghelache are o fata de 33 de ani si in plus e nasa a 12 nou-nascuti, 5 cu stirea sotului si 7 pe cont propriu, pentru ca i-a fost mila de ei. Asta se intampla frecvent imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, cand multe dintre ele erau necasatorite, fara vreun ajutor si voiau sa-si abandoneze copiii in spital. Botezul era o modalitate de convingere pentru a-si lua odraslele acasa, dar fara sa le dea adresa personala “pentru a nu se trezi cu ele pe la usa”. Mai ales ca sotul nu stia nimic. “In schimb, la spital m-au mai cautat pentru a le mai ajuta cu una, alta sau sa le iau motul copiilor. Tot ritualul se petrecea la biserica din cadrul Spitalului Universitar. Doua dintre ele erau din Campulung si nu le-am mai vazut. Iar unele nu erau prea sincere si nu-mi dadeau adresa corecta sau aveau buletinele expirate”.

Dupa atatia ani de practica are ochiul foarte bine format si poate sa-si dea seama dintr-o privire daca o gravida va naste normal sau prin cezariana. Pana acum nu s-a inselat niciodata, dar nu are o explicatie pentru aceste observatii. Poate fi dupa mers, dupa statura, nu stie nici ea sa-si motiveze intuitia.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News