Moaștele au fost întâmpinate la Catedrala Mitropolitană la ora 20.00, iar după o slujbă care a avut loc în interiorul lăcașului de cult, acestea au fost așezate, pentru închinare, în baldachinul din curtea interioară a Mitropoliei.

Conform Bisericii Ortodoxe, Sfântul Pantelimon a trăit doar 30 de ani, între 275 și 305 după Hristos, iar acesta s-a stins din viață după ce nu a vrut să renunțe la credința sa creștină. Sfântul este recunoscut ca fiind tămăduitor, în istoria vieții sale din cărțile sfinte fiind consemnate mai multe vindecări pe care acesta le-ar fi făcut.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

La moaștele Sfintei Parascheva s-au închinat de miercuri, 9 noiembrie, peste 35.000 de persoane venite din toate colțurile țării. La momentul redactării acestei știri, la rând așteptau în jur de 7.200 de persoane, iar cine s-a așezat la ora 22.00 la rând va ajunge să se închine după ora 04.00. Pentru acești pelerini, Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a transmis un mesaj de încurajare.

„Să le dăruiască Dumnezeu răbdare pentru a ajunge, puțin câte puțin, lângă racla Sfintei Parascheva, lângă racla Sfântului Mucenic Pantelimon, să se aplece pentru o clipă în fața sfintelor moaște, să aducă mulțumirile, prin sfinți, pentru toate binefacerile revărsate asupra lor, asupra noastră, asupra lumii, să așeze acolo și îngândurările lor, frământările lor. Să le spună sfinților tot dorul pe care-l au spre mai bine, spre mai înalt, spre mai adânc, să primească prin rugăciunile sfinților ajutorul cel mare de la Dumnezeu, pe care să-l ducă în familiile lor, în localitățile lor, dând slavă lui Dumnezeu și mulțumindu-i că și anul acesta ne-a învrednicit să fim împreună cu ei aici, la Iași”, a spus IPS Teofan.

Vârful pelerinajului este așteptat în noaptea de 13 spre 14 octombrie, când organizatorii s-au pregătit pentru a gestionat un rând de peste 3 kilometri de pelerini, care să stea mai bine de 20 de ore până să ajungă la raclă să se închine. În ziua de 14 octombrie, cea de hram, la slujba organizată în fața Catedralei Mitropolitane sunt așteptați să participe peste 90.000 de pelerini.

Urmărește-ne pe Google News