Odată cu apropierea alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate care au loc duminică în Turcia, partidele de opoziţie, asociaţii sau simpli cetăţeni se mobilizează pentru a supraveghea urnele, pentru a repera şi a dejuca eventuale tentative de fraudă electorală, în timp ce scrutinul se anunţă ca fiind cel mai strâns de la venirea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan în urmă cu 15 ani, şi transparenţa votului se impune ca o miză majoră.
”Suntem îngrijoraţi… Referendumul a avut un mare impact asupra noastră”, declara Selcan (30 de ani), în cursul unui instructaj organizat la Istanbul de organizaţia neguvernamentală ”Oy Ve Otesi”, care militează pentru transparenţa alegerilor. Circa o sută de persoane aflate într-o încăpere ascultă cu atenţie instrucţiunile prezentate de către organizaţie.
Ca Selcan, zeci de mii de persoane vor fi prezente duminică în secţiile de votare pentru a supraveghea buna desfăşurare a scrutinului. ”Cu cât supravegherea va fi mai mare, cu atât vor fi mai puţine probleme”, estima Gozde Elif Soyturk, preşedinta organizaţiei ”Oy ve Otesi”, care speră să instruiască între 50.000 şi 60.000 de observatori înainte de scrutin.
Dar convocarea, mai devreme decât era prevăzut, a acestor alegeri, programate iniţial pentru noiembrie 2019, a luat prin surprindere asociaţiile şi partidele de opoziţie, care trebuie să se ocupe şi de noile reguli electorale.
Pentru scrutinul de duminică, circa treizeci de barouri s-au asociat în mod inedit pentru a trimite avocaţi la secţiile de votare. ”Duminică, la ora 6:30, vom înfiinţa o celulă de criză”, a declarat Yasemin Ulusan, avocată din cadrul baroului din Istanbul.
Ca indiciu că temerile lor sunt puternice, principalele partide de opoziţie şi-au unit şi ele forţele înfiinţând ”Platforma pentru alegeri corecte”, ce va efectua propria numărare a voturilor cu ajutorul unei aplicaţii pe telefonul mobil cu care sunt dotaţi observatorii săi.
Scopul este – a explicat pentru AFP Onursal Adiguzel, deputat al principalului partid de opoziţie (CHP, social-democrat), – ”de a proteja votul alegătorului, indiferent cu partid a votat”.
Preşedintele YSK, Comisia Electorală Permanentă din Turcia, Sadi Guven, a promis în această săptămână că alegerile vor fi ”foarte sigure” şi ”transparente”. Observatori străini au fost printre altele autorizaţi de către guvern să meargă în Turcia. Dar este insuficient pentru a linişti opoziţia: ”Nu am încredere în YSK”, a declarat miercuri şeful CHP, Kemal Kiliçdaroglu.
În pofida pregătirii lor, observatorii se tem de fraude în unele zone din sud-estul cu majoritate kurdă din Turcia, unde accesul şi monitorizarea sunt mai dificile.
Or, votul kurzilor va hotărî în parte rezultatul dublului scrutin: dacă trece de pragul de 10%, va permite intrarea în parlament a principalului partid prokurd HDP, care ar putea priva formaţiunea lui Erdogan, AKP, de majoritatea sa.
Autorităţile au luat mai multe măsuri de securitate, precum deplasarea urnelor de vot în unele oraşe unde ele consideră că există ”o ameninţare teroristă”. Dar HDP acuză puterea că vrea să le creeze probleme alegătorilor săi.
Îngrijorat, HDP şi-a intensificat apelurile la supravegherea secţiilor de votare în sud-estul ţării. ”Protejează-ţi votul de ochii răi”, scria marţi HDP pe Twitter, într-un mesaj însoţit de o fotografie cu Erdogan.
Citește și: Presa internațională despre condamnarea lui Liviu Dragnea: Un act curajos din partea magistraţilor români