În prezent, ucrainencele se întreabă dacă vor mai putea să părăsească țara sau li se va aplica legea marțială ca bărbaților. Și printre juriști, opiniile sunt împărțițe.
Înregistrarea militară, ordin moștenit din 2021
În octombrie 2021, Ministerul ucrainean al Apărării a emis Ordinul nr. 313, care prevede înregistrarea femeilor din peste 100 de profesii legate de specializările militare.
Legea marțială din 24 februarie nu a schimbat ordinul Ministerului Apărării, ci doar a modificat lista de profesii.
Trebuie să se înregistreze la comisariatele militare reprezentantele următoarelor domenii profesionale: medicină, medicină veterinară, comunicare, presă, TV și radio, IT, inginerie, metrologie, psihologie, finanțe, traduceri, industrie alimentară, cartografie, poligrafie, chimie, geografie, fizică, astronomie, sociologie etc.
Cu alte cuvinte, orice femeie cu studii superioare sau care lucrează domeniile amintite în ordin trebuie să se înregistreze la comisariatele militare începând cu 1 octombrie.
Înregistrarea femeilor este benevolă, dar vor fi amendați angajatorii
Ministerul Apărării al Ucrainei a încercat să calmeze spiritele, precizând că nimeni nu va recurge la mobilizarea forțată a femeilor și că înregistrarea acestora la comisariatele militare va fi benevolă până la sfârșitul anului curent.
În același timp, angajatorii vor fi amendați dacă nu vor avea grijă ca femeile să se înregistreze la comisariatele militare.
Cu alte cuvinte, dacă o asistentă medicală nu va dori să se înregistreze la comisariatul militar, potrivit ordinului, angajatorul va trebui să insiste să o facă pentru că, în caz contrar, spitalul va fi amendat. Este un cerc legislativ vicios, pe care multe voci îl traduc ca fiind înregistrare militară obligatorie.
Mai mult, angajatorul trebuie să se asigure că femeile care lucrează deja într-o întreprindere sunt luate în evidența militară. „În timpul angajării, femeile vor fi verificate privind documentele de înregistrare militară”, se precizează în document.
Vor putea femeile părăsi Ucraina?
Autoritățile ucrainene au menționat că față de femei nu se aplică aceleași legi ca față de bărbați în perioada războiului. Cu toate acestea, de la 1 octombrie, femeile înregistrate la comisariatele militare vor putea părăsi Ucraina doar cu permisiunea autorităților.
Avocata Daria Tarasenko explică pe pagina sa de Facebook că pentru a interzice libera circulație a femeilor în Ucraina trebuie adoptat un alt ordin care să completeze legislația în vigoare, însă autoritățile spun că nu intenționează să facă acest lucru.
Jurista Natalia Feșcik a explicat pentru publicația NV din Ucraina că vor putea părăsi teritoriul Ucrainei „femeile și bărbații care au 3 sau mai mulți copii până la 18 ani, bărbatul sau femeia care educă singur / singură un copil până la 18 ani, tutorii, părinții adoptivi şi părinții copiilor sub 18 ani cu dizabilități etc.”
Specialiștii din Ucraina nu sunt unanimi, unii spun că femeile vor fi blocate în Ucraina, iar alții – că există lacune în legislație care le vor permite să părăsească țara.
Legea spune una, autoritățile spun alta
Jurista Natalia Feșcik precizează că femeile care nu sunt înregistrate militar nu vor putea părăsi teritoriul Ucrainei după 1 octombrie până nu se va clarifica dacă trebuie sau nu să se înregistreze. Adică, femeile riscă să fie blocate pe teritoriul Ucrainei până când lucrurile vor fi clarificate de autorități.
Pe de altă parte, la 4 iulie, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Ucraina nu va mobiliza femeile forțat și că nu sunt prevăzute restricții privind călătoriile în străinătate.
Ea a scris pe Facebook că presa rusă a lansat o serie de știri false despre mobilizarea femeilor din Ucraina, adăugând că din 24 februarie, nicio femeie nu a fost mobilizată forțat, dar nici până atunci, din 2014, de la anexarea Crimeei nu s-a întâmplat.
„În momentul de față, Forțele Armate ale Ucrainei nu necesită o mobilizare forțată a femeilor; nicio restricție legată de mobilizare pentru trecerea frontierei de către femei nu există și nici nu este planificată”, a scris Hanna Maliar.
Legea o contrazice pe ministra adjunctă a apărării. Ea se referă la luna iulie și nu amintește nimic de 1 octombrie. Mai mult decât atât, precizând că nu va exista nicio interdicție pentru femei, Maliar nu spune nimic despre cele din lista profesiilor stabilite de guvern.
De ce doar femeile cu studii superioare sau cu profesii tehnice
Înregistrarea nu înseamnă că femeile sunt înrolate obligatoriu sau mobilizate imediat în armată, ci că acestea sunt luate în evidență pentru a estima numărul lor, au tot explicat oficialii din domeniul Apărării de la Kiev.
Pe rețelele de socializare din Ucraina se discută destul de mult despre această „nedreptate”: de ce femeile care au absolvit o facultate sau o școală profesională tehnică au obligații militare față de stat, iar celelalte – nu? De ce femeile fără studii sau cu liceul neterminat se vor bucura de libertăți mai mari decât femeile care au depus eforturi pentru a susține o teză de licență sau master?
În timp ce contabilele vor duce evidența tancurilor, iar asistentele medicale vor ajuta militarii răniți pe front, femeile fără studii se vor odihni peste hotare și vor posta imagini pe Facebook cu palmierii din Bali, scriu revoltați utilizatori ai rețelelor sociale.
Mobilizarea nu înseamnă neapărat activități militare
Subiectul mobilizării femeilor din Ucraina se află între fake news și realitate. Presa rusă minte atunci când scrie că toate femeile vor fi trimise pe front și vor fi înarmate pentru a ucide militarii ruși. Kievul nu are nevoie deocamdată de femei pe front, îi contrazic oficialii ucraineni. Totuși, pentru unele femei din Ucraina, cuvântul „deocamdată” nu le promite mult. Ceea ce se cunoaște cu certitudine este că trebuie să se înregistreze la comisariatele militare.
Odată înregistrare militar, ele nu se vor mai bucura de dreptul la circulație liberă și vor putea fi mobilizate oricând în armată. Mobilizarea nu înseamnă neapărat activități militare. Armata are nevoie de contabili, traducători, bucătari, ingineri, purtători de cuvânt, medici sau asistenți medicali. Mai ales că Ucraina a pierdut zeci de medici în zona de conflict.