Presa ucraineană scrie că Putin vrea să-și consolideze pozițiile actuale din Ucraina, dar și să pregătească o ofensivă în primăvara anului 2023. Analiștii militari arată că mobilizarea parțială, referendumurile și șantajul nuclear sunt strâns legate între ele. În același timp, Direcția principală de informații a Ucrainei susține că o lovitură nucleară asupra armatei ucrainene ar putea să se întâmple în orice moment.

Putin s-a speriat că pierde controlul asupra teritoriilor ocupate

O sursă apropiată de conducerea militară a Ucrainei a declarat pentru publicația „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean) de la Kiev că sunt trei mari motive pentru care a fost anunțată în Rusia mobilizarea parțială.

În primul rând, Rusia s-a speriat că pierde controlul asupra teritoriilor ocupate în urma contraofensivei ucrainene. Cei mobilizați vor completa rândurile infanteriei, care a suferit pierderi mari în estul și sudul Ucrainei.

De asemenea, Rusia vrea să legalizeze înrolările în armată făcute pe ascuns până acum. Aceste înregimentări se desfășurau contrar legislației rusești. Acum, toți vor avea dosare noi și „absolut legale”.

Armata ucraineană nu exclude că Rusia și-ar dori să pregătească o ofensivă în primăvara anului 2023, având nevoie de resurse umane noi.

În Ucraina vor fi trimiși militari care au luptat în Cecenia și Siria

Parlamentarul și militarul ucrainean Roman Kostenko apreciază cifra de 300 de mii de rezerviști înrolați în armata rusă ca fiind foarte mare.

„Acest număr de persoane mobilizate arată că Rusia nu se gândește doar la apărare, ci la noi cuceriri teritoriale. Pot fi ocupate orice teritorii, nu exclud că ei visează și la orașul Kiev”, a spus Kostenko.  El consideră că vor fi înrolați militari care au luptat în cadrul armatei ruse în Siria și Cecenia sau chiar în cadrul armatei sovietice. Nu este exclus că noii militari ruși vor fi mai în vârstă comparativ cu primul val al ocupanților.

Referendumurile vor fi organizate pentru a menține controlul asupra teritoriilor ocupate

Analistul militar Mykola Bielieskov, expert al Institutului Național de Studii Strategice, de pe lângă Administrația Prezidențială de la Kiev, consideră că mobilizarea parțială, organizarea referendumurilor în teritoriile ocupate de Moscova și amenințările nucleare sunt strâns legate între ele.

Specialistul a declarat pentru Libertatea că „pseudo-referendumurile sunt o încercare de a consolida ceea ce are Moscova în momentul de față, adică de a-și menține pozițiile”.

Putin este criticat în Rusia nu numai de cei care se pronunță împotriva mobilizării, dar și de cei care solicită acțiuni mult mai radicale față de Ucraina.

„Teritoriile regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, care sunt controlate de Moscova după 24 februarie a.c., sunt ultima dovadă a succesului operațiunii militare speciale”, susține Mykola Bielieskov.

Specialistul adaugă că atât șantajul nuclear, cât și mobilizarea parțială sunt folosite ca elemente politice de presiune pentru a bloca contraofensiva ucraineană.  

Șantajul nuclear este necesar pentru a câștiga timp

Expertul Institutului Național de Studii Strategice, de pe lângă Administrația Prezidențială de la Kiev, arată că Rusia are nevoie de o rotație a cadrelor militare în zonele ocupate, iar pentru a câștiga timp Kremlinul a recurs, din nou, la șantajul nuclear.

„Amenințarea cu folosirea armelor nucleare are ca scop cel puțin să câștige timp pentru mobilizarea parțială sau, și mai bine, să determine Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei, care poate fi folosit în operațiuni de ofensivă”, precizează  Mykola Bielieskov pentru Libertatea.

Rămâne o întrebare deschisă, declarată analistul, ce va face mai departe Occidentul: „Va permite sau nu unui stat membru ONU să dezmembreze un alt stat membru ONU?”

Rusia ar putea folosi armamentul nuclear împotriva Ucrainei

Dacă experții discută despre șantajul nuclear ca despre un element al presiunii politice, serviciile specializate din Ucraina par a fi mult mai îngrijorate.

Potrivit reprezentantului Direcției principale de informații a Ucrainei, Vadim Skibițki, Rusia poate folosi în orice moment armamentul nuclear împotriva Ucrainei pentru a opri contraofensiva și a distruge armata ucraineană. El a spus că situația este mai mult decât serioasă, iar pericolul este actual pentru mai multe state.

În special, explozia de arme nucleare tactice va avea un impact și asupra regiunii Mării Negre.

„Ne amintim de istoria Cernobîlului. Posibil că vom avea un alt dezastru pe teritoriul nostru, în Europa de Est”, a spus Skibițki, adăugând că consecințele utilizării armelor nucleare ar putea afecta Polonia, Turcia, Bulgaria și alte state.

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News