Sosirea vaccinurilor și debutul campaniei de imunizare, în luna decembrie a lui 2020, au oferit speranțe că răspândirea virusului care face ravagii în SUA va fi în curând oprită.

Dar modelele științifice arată că, cel puțin deocamdată, vaccinul nu este suficient pentru stoparea pandemiei, scrie New York Times.

Dacă măsurile de restricție precum munca de la distanță, reducerea călătoriilor și purtarea măștilor sunt relaxate prea curând, acest lucru ar duce la milioane de noi infectări și mii de noi decese în SUA.

Proiecție: cum arată curba infectărilor dacă restricțiile sunt ținute până în iulie vs dacă sunt ridicate în februarie

Nu există nicio îndoială că vaccinul oferă protecție.

Dar numeroși cercetători în domeniul bolilor infecțioase au explicat pentru New York Times că mai este nevoie de luni bune până când suficienți americani vor fi vaccinați, astfel ca viața să se întoarcă la o oarecare normalitate.

Abia atunci numărul oamenilor cu imunitate – cei care au avut boala și s-au recuperat, plus cei care au fost vaccinați – va fi destul de mare pentru a încetini sau stopa epidemia, explică Jeffrey Shaman, epidemiolog la Universitatea Columbia.

Shaman estimează că peste 105 milioane de persoane au fost infectate în SUA, mult peste numărul de cazuri raportate oficial.

Iar proiecția sa arată că milioane de persoane s-ar mai putea infecta în viitor, pe măsură ce vaccinurile vor fi administrate.

Dintre toate scenariile analizate de modelul cercetătorilor de la Universitatea Columbia, cel în care restricțiile au fost întărite și ținute în vigoare până când cea mai mare parte a populației va fi fost vaccinată, a fost, evident, cel care a avut cel mai mic număr de infectări.

Modelul ia în calcul factori precum viteza distribuirii vaccinului, eficiența acestuia după o doză sau după două doze, actualele măsuri de distanțare în vigoare și transmisibilitatea virusului.

Cercetarea a fost finanțată de Pfizer, producătorul unuia dintre vaccinuri, de National Science Foundation și de Morris-Singer Foundation.

Viețile a mii de oameni depind de restricții

Modelul alcătuit de Universitatea Columbia arată că SUA va avea un total estimat de 158 de milioane de infectări, dacă actualele măsuri restrictive vor rămâne în vigoare până în iulie.

Proiecție: cum arată curba infectărilor dacă restricțiile sunt ridicate în februarie vs dacă sunt ridicate în martie

America ar putea înregistra însă 29 de milioane de infectări suplimentare, dacă actualele restricții ar fi ridicate în februarie.

Dacă actualele restricții ar fi ridicate în martie, SUA ar avea șase milioane de infectări suplimentare.

În schimb, dacă restricțiile ar fi întărite și prelungite până în februarie, numărul estimat al infectărilor ar scădea cu șase milioane.

Iar dacă restricțiile ar fi întărite și prelungite până în iulie, atunci numărul infectărilor ar putea scădea cu 19 milioane.

Situații diferite de la stat la stat

Măsurile de distanțare socială, măștile și alte restricții ar trebui să rămână în vigoare până la sfârșitul lui iulie, iar acesta este un ”termen optimist”, spune Shaman.

În caz contrar, o resurgență a virusului este posibilă.

Chiar și cu actualele precauții, unele regiuni ale țării au permis epidemiei să se răspândească într-o asemenea măsură încât e prea târziu ca vaccinul să mai aibă un impact, spune Shaman.

Echipa sa estimează că 60% din populația Dakotei de Nord a fost deja infectată. Vaccinurile vor ajuta și în acest caz, dar în cea mai mare parte, pandemia se va opri de la sine, pe măsură ce tot mai puțini oameni vor fi expuși la infectare.

Pe de altă parte, în Vermont, unde doar aproximativ 10% din populație a fost infectată, vaccinul ar putea proteja cea mai mare parte a populației, dacă va fi administrat rapid.

California se află undeva între aceste două cazuri, potrivit modelului.

Alți cercetători au precizat că sunt de acord cu ideile modelului produs de Universitatea Columbia, deși acesta conține un număr de aproximări și nu a fost deocamdată publicat într-un jurnal medical, pentru a fi supus evaluării științifice (peer-review).

Una dintre necunoscute este în continuare ritmul de vaccinare. Administrația Biden a promis că va grăbi ritmul, dar această promisiune rămâne să fie îndeplinită.

Trevor Bedford, expert în Genetică la Fred Hutchinson Cancer Research Center, a avertizat totodată că noile tulpini ale coronavirusului, care sunt mai contagioase, ar putea cauza un val epidemic în primăvară care nu a fost încă luat în calcul în modelul Universității Columbia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News