”În jur de 30% dintre cetățenii din Stockholm au imunitate”, a declarat ambasadoarea Suediei în SUA, Karin Ulrika Olofsdotter. ”Am putea atinge imunitatea de grup în capitală chiar în luna mai”, a adăugat ea.

Imunitatea de grup apare atunci când majoritatea populației devine imună la o boală infecțioasă, prin vindecare sau prin vaccinare.

Unii cercetători au apreciat că cel puțin 60% din populație ar trebui să devină imună pentru ca acest prag să fie atins și virusul să nu mai circule accelerat.

Mai mulți cercetători au avertizat totuși că în cazul noului coronavirus, obținerea imunității de grup este o variantă încă incertă. Chiar Organizația Mondială a Sănătății a subliniat, zilele trecute, că deocamdată nu există dovezi că pacienții vindecați au căpătat imunitate.

Oricum, Olofsdotter a admis că este nevoie de mai multă cercetare în acest domeniu. Guvernul suedez este pregătit să își schimbe strategia în cazul în care acest lucru este necesar, a spus ea.

O abordare relaxată a crizei

Suedia a abordat o strategie relaxată de controlare a epidemiei, una aspru criritcată de unii experți, inclusiv de epidemiologi din țara nordică.

Guvernul a ținut deschise școlile, restaurantele și magazinele, în vreme ce a emis recomandări de distanțare socială și a sfătuit persoanele de peste 70 de ani să stea în case.

Autoritățile au interzis adunările în grupuri mai mari de 50 de persoane și vizitele la căminele de bătrâni.

Potrivit ultimelor date, Suedia a înregistrat peste 18.500 de cazuri de infecție și 2.194 de decese.

Comparativ cu vecinele nordice, Suedia nu stă neapărat bine. Danemarca a înregistrat în jur de 9.000 de cazuri de infecție și 422 de decese, în vreme ce Finlanda a confirmat 4.500 de cazuri și 190 de morți.

Ambele state au o populație de două ori mai mică decât a Suediei.

Multe decese în căminele de bătrâni

Criticii ”modelului suedez” au subliniat diferența frapantă dintre cifre. Printre aceștia s-a numărat fostul ministru de Externe al țării, Carl Bildt, care a ilustrat această diferență cu un grafic.


https://twitter.com/carlbildt/status/1250789869846253568?ref_src=twsrc%5Etfw 

Principala problemă în cazul Suediei a fost cea a morților în căminele de bătrâni – peste 50% din bilanțul total.

Doctorul Anders Tegnell, expertul care coordonează strategia națională, a admis că decesele din aceste instituții au reprezentat punctul vulnerabil al țării. Guvernul investighează acum cauzele care au dus la acest scenariu.

Oricum, deocamdată, marea majoritate a suedezilor aprobă strategia guvernului. În plus, datele au arătat că cei mai mulți suedezi respectă regulile de distanțare socială și că, în ciuda faptului că nu au existat interdicții legale, mobilitatea a scăzut semnificativ în toată țara.

Iar pentru că oamenii au început să se îngrămădească în ultimele zile afară, în condițiile în care vremea s-a încălzit, guvernul a avertizat că va închide localurile care nu respectă regulile.

Avantajul Suediei, dincolo de obținerea ipoteticei imunități de grup, ar fi acela că economia sa va fi într-o formă mai bună.

Totuși, ambasadoarea Suediei în SUA a subliniat că efectele crizei se fac resimțite și în țara nordică.

Șomajul a urcat de la 6,5% la 11%, iar guvernul se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu4-10% în 2020.

 
 

Urmărește-ne pe Google News