Israelul a anunțat miercuri prin vocea premierului Natfali Bennett că va începe administrarea celei de-a patra doze de vaccin contra COVID-19, mai întâi persoanelor trecute de 60 de ani și personalului medical. „Cetăţenii Israelului au fost primii din lume care au primit a treia doză de vaccin anti-COVID-19 şi continuăm să fim în frunte cu cea de-a patra doză”, a declarat acesta într-un comunicat de presă.
Măsura anunțată în urmă cu două zile e doar una dintre cele avute în vedere în fața variantei Omicron care se răspândește tot mai puternic și provoacă numere record de infectați. Luni, profesorul Salman Zarka, coordonatorul luptei cu pandemia din Israel, a vorbit în cadrul evenimentului organizat de grupul de lobby de pe lângă Uniunea Europeană – Europe Israel Press Association – ce intenționează să facă statul evreu pentru a limita impactul valului de Omicron. În primul rând, limitarea „importurilor”, dat fiind că majoritatea cazurilor de infecție cu noua variantă provin din exteriorul țării.
„Încercăm să limităm «importul» de noi cazuri, astfel încât să ne dăm mai mult timp pentru a ne pregăti în faţa valului Omicron. Asta implică restricţii pentru călătoriile internaţionale. Astăzi, sunt în jur de 50 de ţări roşii unde cetăţenii israelieni nu pot călători, iar cei care se întorc de acolo trebuie să facă două teste PCR şi să fie carantinaţi pentru 7 zile. În unele cazuri, persoanele nevaccinate nu pot sta nici măcar acasă, ci la anumite hoteluri, pentru a fi siguri că testele lor sunt negative“, susţine profesorul Salman Zarka.
Datele din această săptămână arată că numărul infectărilor cu varianta Omicron a ajuns la 175, în timp ce alte 500 de cazuri sunt suspecte în urma testelor PCR şi urmează să treacă prin secvenţierea genetică.
Dintre cele 175 de cazuri, 113 sunt persoane care au venit din străinătate, iar 31 sunt contacte ale acestora.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel spune că în cazul fiecărei persoane infectate au loc ample anchete epidemiologice. „Vrem să fim siguri că numărul acestora va rămâne scăzut, pentru că ne trebuie timp să pregătim spitalele, să impulsionăm vaccinarea“, explică Salman Zarka.
Suntem într-un nou scenariu: e vorba de o nouă variantă cu viralitate foarte mare. Ne gândim în primul rând la vaccinare şi apoi la politici adecvate de restricţii. Prima armă împotriva Omicron este vaccinarea. Nu e însă suficientă. Purtarea măştii şi alte restricţii sunt necesare pentru a-i ajuta pe oameni să evite infectarea.
Salman Zarka, coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel:
De aproximativ o lună, Israelul a început şi campania de vaccinare în rândul copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. „Facem asta în şcoli, în colaborare cu municipalităţile, cu Ministerul Educaţiei şi cu mai multe ONG-uri. Încercăm să-i ajutăm pe oameni să ia o decizie bună. Nu vom impune vaccinarea obligatorie, dar sperăm că avem un număr mai mare de vaccinări“, explică Salman Zarka.
De ce e importantă doza booster
Aproape un milion de persoane încă nu au primit doza booster a vaccinului anti-COVID, astfel că vaccinarea a devenit o prioritate pentru autorităţile din Israel. „Credem că Israelul este ţara prin prisma experienţei căreia putem înţelege cel mai bine importanţa vaccinării cu doza booster. Motivul e că Israelul a fost prima ţară unde a existat o vaccinare masivă cu primele două doze, astfel că am putut observa beneficiile imunizării cu câteva luni înainte de alte state. Am studiat acest fenomen şi am demonstrat cum se manifestă şi scăderea imunităţii: după şase luni de la a doua doză eşti mai puţin protejat împotriva infectării şi a simptomelor severe“, susţine profesorul Salman Zarka.
Acesta explică felul în care s-a manifestat în Israel scăderea imunităţii după primele două doze de vaccin şi-i sfătuieşte pe omologii săi din alte state să accelereze campania de vaccinare şi să pună accent pe cea de-a treia doză de vaccin. „În perioada iunie-august, am putut vedea o creştere a proporţiei de cazuri severe în rândul populaţiei vaccinate cu două doze. Asta ne-a făcut să înţelegem că doza booster este o necesitate”, explică Salman Zarka.
Studiile noastre arată eficienţa foarte mare a dozei booster în cazul variantei Delta: 92% dintre cei vaccinaţi cu doza a treia nu dezvoltă simptome severe în cazul infectării cu Delta. Cred că fiecare ţară ar trebui să accelereze campania de vaccinare cu doza booster.
Salman Zarka, coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel:
Cum se desfășoară vaccinarea în Israel
Ran Balicer, cercetătorul care conduce grupul de experți ce consiliază Ministerul Sănătății privind gestionarea pandemiei, susţine că 80% dintre cetăţenii eligibili pentru a fi vaccinaţi cu a treia doză au primit deja serul anti-COVID şi e încrezător că răspândirea variantei Omicron în Israel îi va determina şi pe ceilalţi să se vaccineze. În ceea ce priveşte populaţia de peste 60 de ani, rata de vaccinare cu doza booster a ajuns deja la 90%, afirmă Ran Balicer.
Cred că şi în Israel, la fel ca în alte state, există o oboseală generală: oamenii şi-au schimbat comportamentul zilnic, suportă restricţii, dar vaccinarea este o parte importantă în lupta cu virusul.
Ran Balicer, epidemiolog, consultant al Ministerului Sănătăţii din Israel:
Consilierul guvernamental susţine că strategia Israelului pentru a-i determina pe cetăţeni să primească serul anti-COVID pune accentul pe comunicare şi informare, în special în cazul celor care se opun vaccinării sau încă au dubii cu privire la administrarea serului.
„Cred că fiecare ţară se confruntă cu aceleaşi provocări: oamenii care se opun vaccinării sau care sunt ezitanţi. E un fenomen evident, iar noi încercăm să-l abordăm prin comunicarea extrem de transparentă a datelor pe care le avem, a statisticilor locale, a dovezilor ştiinţifice. De multe ori, atunci când acestor oameni le sunt comunicate corect informaţii şi logica din spatele unor decizii politice, ei sunt convinşi. E însă nevoie de o manieră deschisă şi transparentă de comunicare. Am petrecut foarte mult timp vorbind cu liderii comunităţilor locale, cum este comunitatea ortodoxă, şi i-am încurajat să facă şi ei parte din procesul de decizie“, explică Ran Balicer.
Acum, urmează și doza a patra.
Vezi şi lucruri pe care să nu le faci în Israel ca turist!