Stephen Hoge consideră că dozele de rapel care poarte gene ce vizează în mod specific mutațiile din varianta Omicron, recent descoperită în Africa de Sud, ar fi cea mai rapidă modalitate de a aborda orice posibilă reducere a eficacității vaccinului pe care mutația ar putea s-o provoace.
„Am început deja acest program”, a declarat Hoge, pentru Reuters.
Având în vedere îndrumările prealabile din partea Agenției pentru Alimente și Medicamente din SUA, care a cerut teste clinice de stadiu intermediar, Hoge a spus că procesul ar putea dura trei sau patru luni.
„Rapelurile adaptate pentru Omicron, în mod realist, nu sunt gata înainte de luna martie, posibil chiar în al doilea trimestru”, cu excepția cazului în care FDA își schimbă recomandările în funcție de datele necesare pentru autorizare, a mai spus Hoge.
El a spus că FDA evaluează în prezent în ce măsură varianta Omicron amenință protecția oferită de vaccin. Agenția ar putea oferi un calendar mai rapid, asemănător modului în care aprobă vaccinurile pentru gripă, aprobând modificări ale tulpinilor de gripă, ceea ce ar scurta termenul de trei până la patru luni.
În Statele Unite, vaccinurile licențiate împotriva gripei pot fi actualizate în fiecare sezon prin înlocuirea de noi tulpini de virus despre care se crede că sunt cele mai susceptibile de a provoca îmbolnăviri în sezonul gripal viitor, fără a fi nevoie de studii clinice mari.
Pe baza modelului de mutații observate la varianta Omicron, care includ mutații despre care s-a demonstrat deja în studiile de laborator că reduc eficacitatea vaccinului Moderna, „ne așteptăm să existe un impact”, a mai spus Hoge.
Deocamdată, nu este clar cât de mare va fi scăderea eficacității produsă de varianta Omicron pentru vaccinurile actuale, dar ar putea fi semnificativă, a mai presupus Hoge.
„Mutațiile care au condus anterior la cele mai mari scăderi ale eficacității au fost observate la Delta și la Beta. Și toate aceste mutații au apărut și la Omicron”, a spus Hoge.
Cu toate astea, Hoge a precizat că, din punctul său de vedere, „vaccinurile existente vor putea măcar să încetinească varianta Omicron, dacă nu chiar să o oprească complet”.
Statele Unite au identificat miercuri primul caz de infecţie cu noua variantă Omicron a coronavirusului, în cazul unei persoane din California care s-a întors din Africa de Sud.
În ceea ce privește Europa, noua variantă Omicron, care prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, după cum a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost confirmată până acum în 12 țări europene.
Varianta este în prezent studiată de experți pentru a vedea dacă este mai contagioasă, dacă provoacă forme mai grave ale bolii decât alte variante și dacă ar evita vaccinurile actuale.
Marți, directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel, a estimat că vaccinurile împotriva COVID vor avea eficiența redusă în a preveni infecția cu noua variantă Omicron, dar vor menține un nivel de protecție. Într-un interviu pentru CNBC, el a precizat că ar putea dura luni pentru a dezvolta și livra un vaccin specific pentru Omicron, dar o doză mai mare din rapelul său ar putea fi gata mult mai devreme.
Între timp, informațiile preliminare din Israel sugerează că eficacitatea serului Pfizer/BioNTech scade doar puțin în fața variantei Omicron, în comparație cu Delta, dar și că persoanele nevaccinate au un risc mai mare de a dezvolta simptome severe în urma infectării cu această nouă tulpină.