Studii recente au sugerat că vaccinul produs de Moderna ar fi mai bun decât cel produs de Pfizer/BioNTech în ceea ce priveşte menţinerea eficienţei în timp. Unii experţi erau de părere că diferenţa ar fi legată de doza mai ridicată de ARN mesager (mARN) din vaccinul Moderna şi de intervalul uşor mai mare dintre prima doză și cea de-a doua.
Cu toate astea, studiul publicat miercuri de Moderna arată o scădere a eficacităţii vaccinului său în timp.
Moderna arată că s-au înregistrat rate mai ridicate de infectare în rândul persoanelor vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă.
Moderna a comparat performanţa vaccinului în cazul a peste 14.000 de voluntari vaccinaţi în perioada iulie – octombrie 2020 cu performanţa în cazul a aproximativ 11.000 de voluntari ce s-au aflat iniţial în grupul placebo, dar care au fost vaccinaţi între decembrie 2020 şi martie 2021, după eliberarea autorizaţiei de folosire de urgenţă în SUA pentru acest vaccin.
Potrivit datelor, au fost identificate 88 de cazuri de COVID-19 în rândul celor care au făcut cele două doze mai recent, în comparaţie cu 162 de cazuri în rândul celor vaccinaţi anul trecut. Însă, în total, doar 19 cazuri au fost considerate drept severe.
Concluzia Moderna în urma noii analize este că scăderea protecţiei întăreşte ideea că sunt necesare doze de rapel pentru persoanele vaccinate cu schema completă.
La 1 septembrie, Moderna a solicitat din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) autorizaţie pentru o a treia doză de rapel pentru vaccinul său.
Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că vaccinul Moderna protejează cel mai bine în combaterea infecţiilor asociate variantei Delta de coronavirus, cu 95% eficacitate. Topul este urmat de Pfizer, cu 80%, și Johnson&Johnson, cu 60%. Serul AstraZeneca nu este inclus în studiu.