„Doza mai mare ar putea fi făcută imediat, dar vor trece luni înainte ca varianta specifică omicronului să fie gata de livrare în cantități masive”, a declarat Bancel.
Moderna consideră că varianta Omicron este foarte infecțioasă, dar va dura cel puțin două săptămâni pentru a determina cât de mult au afectat mutațiile eficacitatea vaccinurilor aflate în prezent pe piață.
„În funcție de cât de mult a scăzut (nr. eficacitatea), am putea decide, pe de o parte, să administrăm o doză mai mare din vaccinul actual în întreaga lume pentru a proteja oamenii, poate persoanele cu risc foarte mare, persoanele imunodeprimate și persoanele în vârstă ar trebui să aibă nevoie de o a patra doză”, a spus el.
Dr. Scott Gottlieb, fost comisar FDA, a declarat pentru CNBC că autoritatea de reglementare ar putea să acționeze „foarte repede” pentru a aproba un nou vaccin care să vizeze Omicron.
„Cred că FDA este în măsură să se miște foarte repede în acest moment, deoarece înțeleg platforma de bază, producția a fost inspectată, înțeleg riscul-beneficiu al platformelor ARNm în general”, a spus Gottlieb, care este membru în consiliul Pfizer.
Organizația Mondială a Sănătății, într-o lucrare tehnică publicată duminică, a spus că Omicron are peste 30 de mutații ale proteinei spike. Aceste mutații sunt asociate cu o transmisie mai mare și cu o protecție potențial redusă a anticorpilor.
Moderna a anunțat, vineri, că plănuiește să dezvolte o doză de rapel care să asigure protecția în fața variantei Omicron a SARS-CoV-2, care a fost depistată recent în state din sudul Africii și s-a răspândit rapid în vestul Europei. O decizie similară a fost comunicată și de Pfizer/BioNTech.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro