Directorul medical al Moderna, dr. Paul Burton a declarat, într-o discuție telefonică cu mai mulți jurnaliști, citând date medicale din Franţa privind bărbaţii cu vârste cuprinse între 12 şi 29 de ani, că au existat 13,3 cazuri de miocardită la 100.000 de persoane pentru vaccinul Moderna, comparativ cu 2,7 cazuri la 100.000 de persoane pentru serul Pfizer.
Pe 9 iulie 2021, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat ca miocarditele și pericarditele să fie trecute drept posibile efecte secundare în prospectul vaccinurilor mARN împotriva COVID produse de Pfizer și Moderna.
Reprezentantul companiei farmaceutice a prezentat şi date de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) care au arătat că ratele de formă uşoară sau gravă de COVID-19 sunt mai mici la beneficiarii de vaccinuri Moderna decât la cei care au primit vaccinurile Pfizer sau Johnson & Johnson.
Potrivit acestuia, au existat 86 de cazuri grave la 100.000 de oameni pentru vaccinul Moderna. Aceasta se compară cu 135 de cazuri de acest fel la 100.000 pentru serul Pfizer, a precizat Burton.
Datele au arătat, de asemenea, că persoanele nevaccinate au un risc de 11 ori mai mare de deces, în comparaţie cu cei care au fost vaccinați anti-COVID.
Deşi cred că autorităţile sanitare evaluează cu atenţie datele, fiind adecvat de precaute, puteţi vedea că acestea continuă să recomande utilizarea vaccinului ARNm-1273 al Moderna. Credem că echilibrul dintre beneficii şi riscuri este extrem de pozitiv.
Reprezentantul Moderna:
Conform datelor CDC, peste 71 de milioane de americani sunt complet vaccinaţi cu vaccinul Moderna.
Europa a aprobat vaccinul Moderna pentru utilizare la adolescenţi în iulie. Cu toate acestea, unele ţări, cum ar fi Finlanda şi Suedia, au întrerupt de atunci utilizarea vaccinului la persoanele de sub 30 de ani, din cauza preocupărilor legate de miocardită.
Oamenii de ştiinţă încă încearcă să-şi dea seama de ce bărbaţii tineri se confruntă cu afecţiunea cardiacă după vaccinare, dar unii presupun că hormonii ar putea juca un rol, în special testosteronul, precum şi faptul că vaccinul Moderna utilizează o doză mai mare de ARN mesager decât cel al lui Pfizer, a precizat Burton.
„Cred că această ipoteză a testosteronului este importantă. Ştim că există într-adevăr o anumită inflamaţie asociată cu testosteronul. Avem în seria primară, după cum ştiţi, 100 de micrograme de ARNm, deci avem niveluri puţin mai mari de proteină spike, iar acesta ar putea fi şi un factor care contribuie”, a arătat Burton.
Potrivit acestuia, Moderna nu a observat niciun caz de miocardită la cei care au primit vaccinul de rapel, care reprezintă jumătate din doza utilizată în seria sa primară de vaccinuri.
Cazurile raportate de miocardită sunt în general uşoare, iar simptomele se rezolvă de la sine, a adăugat Burton.
Recent, autoritățile sanitare din Franța și Germania au recomandat persoanelor sub 30 de ani să se vaccineze împotriva COVID-19 cu serul produs de Pfizer, după ce unele studii au arătat că vaccinul Moderna are riscuri mai mari să producă afecțiuni ale inimii la această categorie de vârstă.
CNCAV: Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu Pfizer și Moderna
Potrivit unei informări din 19 iulie 2021 a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea cel mai frecvent în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune.
Comitetul de siguranță (PRAC) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului) a concluzionat, în vara acestui an, că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu serurile COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.
Simptome celor două inflamații includ adesea senzația de respirație dificilă (dispnee), bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și durere în piept.
Potrivit autorităților, incidența estimată pentru miocardită și pericardită în populația generală (nevaccinată) din UE/SEE (Spațiul Economic European) înainte de pandemia COVID-19 variază între 1 și 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an.
Comitetul de Siguranță (PRAC) al EMA a luat în considerare toate cazurile documentate și raportate la nivelul UE, disponibile până în vară.
Analiza PRAC a inclus 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Pfizer și 19 cazuri în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Moderna, precum și 138 de cazuri de pericardită raportate în urma utilizării Pfizer și 19 cazuri în urma utilizării Moderna.
PRAC a concluzionat că majoritatea cazurilor au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de-a doua doze, cu precădere la bărbații tineri.
Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.
Datele disponibile până la acel moment sugerau că evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.