„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a transmis compania.
Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante.
Stéphane Bancel, director executiv al Moderna:
Strategia companiei se bazează pe dezvoltarea de doze de rapel specifice pentru variantele virusului care sunt considerate îngrijorătoare. În ultimii doi ani, Moderna a lucrat la doze de rapel împotriva variantelor Delta și Beta, mai precizează compania, adăugând că „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.
Și compania germană BioNTech, care a dezvoltat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-COVID aprobat UE, a transmis că studiază varianta Omicron, iar „cel mai târziu în două săptămâni” sunt așteptate rezultate ale unor studii care să arate dacă aceasta ocolește protecția asigurată de vaccin.
Pe de altă parte, reprezentanții Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au precizat că este „prematur” să se planifice o adaptare a serurilor anti-COVID la noua variantă.
Omicron, descoperită recent în Botswana și Africa de Sud, a fost depistată și în Belgia și provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor din cauza numărului mare de mutații, care i-ar putea permite virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor.
Practic, anticorpii apăruți după trecerea prin boală sau vaccinare ar putea să nu mai asigure o protecție suficientă în fața noii versiuni a virusului.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a transmis vineri că există un risc „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă să se răspândească în Europa.
Cazuri de infectare cu varianta Omicron au mai fost depistate în Hong Kong, la un bărbat care a călătorit în Africa de Sud, şi în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi.
În acest context, statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din sudul Africii: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.