Compania Moderna și Institutul Național de Sănătate (NIH) se află într-o dispută privind meritul pentru inventarea componentei de bază a vaccinului COVID, un conflict care are implicații asupra distribuției viitoare a serului și a profitului de miliarde de dolari.
Vaccinul a fost produs în urma unei colaborări între Moderna și NIH, agenția de cercetare biomedicală a guvernului federal, un parteneriat lăudat în momentul în care vaccinul s-a dovedit a fi eficient.
În urmă cu un an, guvernul american vorbea despre „vaccinul COVID NIH-Moderna”, atribuind astfel cel puțin o parte din lauri institutului public.
Agenția a precizat că trei oameni de știință de la Centrul său pentru Cercetare în Vaccinuri au lucrat cu experții de la Moderna pentru a croi secvența genetică care oferă vaccinului capacitatea de a produce un răspuns al sistemului imunitar și că aceștia ar trebui să fie nominalizați pe aplicația pentru patent.
Moderna nu este însă de acord. În aplicația depusă în luna iulie la Biroul SUA pentru Brevete și Mărci, compania a precizat că a ajuns la concluzia că cercetătorii NIH nu au co-inventat componenta vaccinului.
Prin urmare, aplicația Moderna pentru brevet, care încă nu a fost eliberată, nominalizează alți angajați ai companiei drept inventatori.
NIH a purtat discuții cu Moderna de mai bine de un an pentru a încerca să rezolve disputa. Decizia companiei de a depune aplicația pentru brevet în iulie a luat agenția publică prin surprindere, potrivit unui oficial.
Este neclar ce decizie va lua Biroul pentru Brevete și Mărci, dar rolul lui este pur și simplu acela de a determina dacă un brevet poate fi acordat în acest caz.
Dacă cele două părți nu ajung la un acord până la acel moment, guvernul va trebuie să decidă dacă să dea în judecată compania, o luptă care s-ar putea dovedi scumpă și complicată.
În dezacord
Disputa nu ține doar de meritele științifice. Dacă cei trei oameni de știință ai NIH vor fi numiți pe brevet, guvernul federal ar putea primi dreptul de a licenția tehnologia, ceea ce ar putea aduce milioane de dolari la buget.
Conflictul vine și pe fondul frustrării exprimate de guvernul american și de diverse organizații umanitare cu privire la eforturile reduse pe care le face Moderna pentru a-și trimite vaccinul în țările sărace.
Compania, care anterior nu a mai scos pe piață vreun produs, a primit miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a dezvolta vaccinul, pentru a-l testa și pentru a-l livra guvernului federal. Între timp, compania a adunat comenzi de aproximativ 35 de miliarde de dolari până la finalul lui 2022.
NIH și Moderna au confirmat pentru New York Times existența conflictului.
„NIH nu este de acord cu felul în care Moderna a determinat inventatorii. Omiterea inventatorilor NIH din aplicația principală pentru brevet privează NIH de dreptul la coproprietate”, a precizat un purtător de cuvânt al agenției publice.
De partea cealaltă, oficialii companiei au subliniat că apreciază rolul substanțial jucat de NIH în dezvoltarea vaccinului COVID, dar că „doar oamenii de știință ai Moderna au proiectat” vaccinul.
Unii oameni de știință care sunt la curent cu situația spun că au văzut decizia Moderna ca pe o trădare, mai ales că firma a primit 1,4 miliarde de dolari pentru a dezvolta și testa vaccinul și alte 8,1 miliarde pentru a livra SUA jumătate de miliard de doze.
John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Cornell, a vorbit despre o chestiune de „corectitudine și moralitate la nivel științific”.
„Aceste două instituții au lucrat împreună timp de patru sau cinci ani”, a explicat el.
În vreme ce nu a vorbit public despre această dispută până acum, administrația Biden și-a exprimat frustrarea cu privire la faptul că Moderna nu a făcut mai multe eforturi pentru a livra vaccinuri către țările sărace.
Activiștii au cerut guvernului să preseze compania să împărtășească formula serului și să transfere tehnologia către producători, care ar putea produce vaccinul la un cost redus.
Dar oficialii administrației au spus că nu au autoritatea de a cere companiei să facă acest lucru. Diverși experți au spus totodată că tehnologia ARN nu este la îndemâna oricărui producător.
Dacă oamenii de știință ai NIH vor fi numiți co-inventatori, agenția nu ar avea cel mai probabil nevoie de permisiunea Moderna pentru a licenția producția către alte companii și organizații.
Chiar și cu licența aflată în mâinile guvernului SUA, producătorii tot nu ar avea unele componente curciale pentru producția rapidă a vaccinului, inclusiv rețeta și know-how-ul tehnic.
Un brevet este „doar o piesă dintr-un puzzle foarte mare”, spune Jacob Sherkow, expert în brevete în domeniul biotehnologiei la University of Illinois College of Law.
„Licența brevetului nu construiește fabrici, nu obține materialele brute, nu instruiește angajații”, explică acesta.
NIH ar putea însă să beneficieze financiar de pe urma brevetului. Experții au spus că suma obținută e dificil de estimat, dar că aceasta ar putea însemna zeci de milioane de dolari.
O colaborare de succes
Colaborarea de succes dintre agenția publică și compania privată a fost considerată una dintre părțile bune ale pandemiei.
Cei trei oameni de știință ai NIH – doctorul John R. Mascola, doctorul Barney S. Graham – acum retras din activitate – și doctorul Kizzmekia S. Corbett, acum la Harvard, au fost salutați ca niște eroi, scrie New York Times.
Doctorul Graham, care era adjunctul directorului Centrului de Cercetare al Vaccinurilor înainte de pensionare, a început munca de cercetare în domeniul coronavirusurilor cu mult înaintea pandemiei.
În 2017, Graham și Jason McLellan, un om de știință aflat acum la Universitatea din Texas, au condus o echipă de cercetători, printre care se afla și doctorul Corbett, care a reușit să folosească o tehnologie-cheie de stabilizare a proteinei spike, folosită acum în ambele vaccinuri ARN – Pfizer și Moderna.
Moderna și cercetătorii guvernului lucrau împreună de patru ani la diverse proiecte privind coronavirusurile în momentul în care noul coronavirus a apărut în China. În ianuarie 2020, NIH și Moderna au fost de acord „să colaboreze și să dezvolte împreună” vaccinul, potrivit NIH.
Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare al Vaccinurilor au identificat rapid gena pentru proteina spike și au trimis datele către Moderna, a explicat doctorul Graham anul trecut. Moderna a precizat la momentul respectiv că oamenii săi de știință au identificat independent aceeași genă.
CEO-ul companiei, Stéphane Bancel, a spus că Moderna a folosit datele pentru a obține design-ul pentru vaccinul ARN.
„Am avut două echipe care lucrau în paralel, pentru a crește șansele”, a spus Bancel pentru MIT Technology Reeview.
Când Moderna a anunțat acum un an că vaccinul este eficient, NIH a vorbit despre vaccinul „NIH-Moderna”, într-un comunicat propriu de presă.
Doctorul Anthony Fauci, care a coordonat cercetarea în calitatea sa de director al Institutului pentru Alergii și Boli Infecțioase, a spus că „vaccinul a fost de fapt dezvoltat în centrul meu pentru cercetare în vaccinuri, de o echipă de oameni de știință conduși de Barney Graham”.
Întrebat un an mai târziu cu privire la acest comentariu, Bancel a insistat că „tehnologia vaccinului a fost dezvoltată de Moderna”.