O echipă de 15 oameni de știință de la Centrul de Cercetare din Norwood, Massachusetts, colaborează cu armata SUA pentru a găsi o modalitate de a crea seruri destinațe imunizării în numai câteva zile, în „minifabrici” portabile de producție, scrie site-ul BusinessHala, care preia un articol Business Insider.

Proiectul este cunoscut sub numele de DART și presupune dezvoltarea unei tehnologii ARN mesager accelerată – un pas înainte față de tehnologia folosită la crearea serului anti-COVID.

Procesul biotehnologic gândit de oamenii de știință militari și cei ai companiei Moderna, dacă va fi trecut cu succes din teorie în practică, va permite crearea de vaccinuri pentru orice patogen nou apărut prin introducerea codului genetic al virusului, un ser viabil urmând a fi generat în numai câteva zile.

Al doilea aspect, la fel de important, al proiectului DART este că această producție accelerată de vaccinuri ar urma să fie făcută în niște minifabrici, gândite sub forma unor cuburi cu laturi de 2 metri, portabile, care pot fi transportate în orice colț al lumii. Un aspect esențial în lupta cu un nou virus, pentru că serul produs local ar împiedica răspândirea lui și apariția unei pandemii.

500 de doze produse în fiecare „cub”

Fiecare minifabrică de vaccinuri proiectată de Moderna sub formă de cub ar urma să producă șarje de 500 de vaccinuri.

Pentru asta, echipa de oameni de știință trebuie să-și dea seama cum să scaleze procesul de fabricație, în paralel cu găsirea modalității de accelerare a tehnologiei ARNm.

O provocare majoră, fiindcă se trece de la utilaje care ocupă o hală la spațiul dintr-un cub cu laturile de 2 metri.

Toate piesele necesare trebuie scalate și integrate într-o unitate de producție automată care să poată intra într-o… cutie ceva mai mare.

Evident, fiind un proiect dezvoltat în colaborare cu armata, scrie Business Insider, cel puțin pentru început, aceste minifabrici vor fi amplasate în interiorul bazelor militare americane.

„Ideea este ca aceste minifabrici să fie arondate unor centre militare din întreaga lume și dacă apare o situație urgentă să fie capabile să producă rapid doze de vaccin”, spune Brian Cassidy, șeful de proiect desemnat de Moderna.

„Ținta este ca în câteva zile să obținem dozele de vaccin finale”, a completat cercetătorul.

Prin aceste „minifabrici”, vaccinurile ar deveni mai accesibile, susține expertul de la Moderna, în condițiile în care împărțirea vaccinurilor anti-COVID a fost marcată de inechitate, națiunile bogate cumpărând cea mai mare parte a dozelor, iar cele sărace rămânând fără.

„Capsulele de producție ar putea fi dispersate în întreaga lume, ajutând națiunile cu venituri mici și medii să le acceseze. În plus, cu producția locală și aproape instantanee, provocările logistice de a păstra dozele la rece pot fi depășite, de asemenea”, a adăugat Cassidy.

Cercetarea este într-un stadiu incipient, însă există deja o finanțare de 56 de milioane de dolari de la Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării a Armatei SUA.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News