Peste 30 de pagini au umplut cercetătorii Biroului Federal de Protecție Civilă și Asistență la Dezastre (BBK) în raportul cu numărul 17/12051, publicat în ianuarie 2013.
În mare, oamenii de știință au descris aproape exact ce se întâmplă în zilele noastre, pornind de la ipoteza că SARS-CoV va începe din Asia, care vor fi simptomele, ce măsuri legislative vor fi luate luate, valurile care vor lovi populația germană timp de trei ani, mutațiile virusului, procentul de decese și aproximarea a 7,5 milioane de morți până când va fi găsit vaccinul.
Al treilea ziar ca importanță, FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) a titrat zilele trecute: “Nimeni n-a citit, pentru că n-a interesat pe nimeni”.
Avertismentul lansat acum șapte ani privind prăbușirea sistemului de sănătate nu a fost luat în serios, pentru că nimeni nu era interesat, susțin autorii raportului BBK. “A fost dificil să prezicem când și dacă virusul va ajunge în Europa”, a declarat și ministrul sănătății, Jens Spahn.
Detaliile raportului 17/12051
Cercetătorii au pus accent pe ce se va întâmpla în Germania, după ce virusul va pleca dintr-o piață din Asia, dar va suferi mutații, ceea ce va întârzia realizarea unui vaccin. Timp în care și cei vindecați pot lua noua formă.
“Pe perioada primului val (zilele 1 până la 411) un total de 29 de milioane de oameni din Germania se îmbolnăvesc, pe parcursul celui de al doilea val (ziua 412 până la ziua 692), cu un total de 23 de milioane și în al treilea val (ziua 693 la ziua 1052), un total de 26 de milioane de oameni. Pentru întreaga perioadă de trei ani utilizată ca bază, cel puțin 7,5 milioane de decese sunt de așteptat ca un rezultat direct al infecției. În plus, rata mortalității atât a celor afectați de Modi-SARS și alții, ca și cei care au nevoie de îngrijire pe termen lung va crește, deoarece aceștia nu vor mai putea primi îngrijiri medicale adecvate din cauza suprasolicitării sectorul medical”.
La pagina 58 a documentului aflat pe site-ul BBK, există și modelul după care cercetătorii au făcut estimarea numărului celor care puteau fi răpuși de virus.
“Rata deceselor este de până la 10% la pacienții infectați, dar variază pe grupe de vârstă. Copiii și adolescenți dezvolta, în general, un parcurs al bolii mai ușor, cu o rată de mortalitate de aproximativ 1%, în timp ce rata decesului pentru cei peste 65 de ani este de 50%. Durata bolii diferă, de asemenea, în funcție de vârsta pacienților; pacienții mai tineri depășesc de multe ori infecția după numai o săptămână, în timp ce pacienții mai gravi și mai în vârstă necesită spitalizare timp de aproximativ trei săptămâni”.
Cercetătorii scriau că sistemul medical va fi sufocat, momentul în care medicii vor trebui să facă un triaj, iar mulți dintre cei netratați vor muri.
E posibil să se întâmple?
Tot oamenii de știință au răspuns în raportul lor la capitolul Predictibilitatea.
“Este de așteptat un asemenea scenariu? Apariția unor noi boli este un eveniment natural, care va avea loc din nou și din nou. În practică, cu toate acestea, nu este posibil să se prevadă care boală, care virus sau care bacterie ne-ar putea afecta în viitor. Prin urmare, un anumit «prognostic epidemiologic» nu este posibil”.
Raportul cercetătorilor, abordat de o organizație care vânează fake news
Cu toate că se află de 7 ani la dispoziția presei germane, ziariștii n-au fost interesați de subiect mult timp, iar tăcerea mass media fost generală. A existat o excepție. Raportul realizat sub tutela Institutului Robert Koch a fost abordat în alt context de Mimikama, care este o organizație ce vânează fake news și pirateria informatică.
Pe 15 martie, jurnaliștii de acolo au mers pe o idee din Wallstreet-online.de, unde specialistul în economie Heiko Schrang se întreba dacă raportul e un “plan secret” guvernamental. Mimikama a pornit să demonteze o posibilă teorie a conspirației și a scos în evidență inadvertențele dintre evenimentele prevăzute în scenariu și realitate.
Au fost luate la puricat și detalii care nu s-au întâmplat întocmai viziunii oamenilor de știință. Concluzia gazetarilor: nu era un “plan secret”, ci doar un raport al cercetătorilor, care nici măcar nu a fost ținut secret, ci mai degrabă ignorat.