UPDATE ora 11.10 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că instituția pe care o conduce a elaborat proiectul de lege care transpune în legislația românească directiva europeană privind confiscarea extinsă.

Directiva trebuia transpusă până în octombrie 2016, iar neîndeplinirea acestui obiectiv a determinat declanșarea procedurii de infrigement împotriva României.

Termenul a expirat, suntem în procedura de infrigement, riscăm sancțiuni”, a declarat Toader, referitor la confiscarea extinsă, în conferința de presă în care a anunțat și definitivarea proiectului de modificare a Codului penal și Codului de Procedură Penală.

Împotriva României a fost declanșată procedura de infrigement pentru că, din 2014 încoace, nu a transpus în legislația internă prevederile europene referitoare la confiscarea extinsă și confiscarea produsului infracțiunii. Directiva trebuia transpusă integrală până în octombrie 2016.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penale sunt gata și că acestea sunt în acord cu deciziile CCR, atât cele admise, cât și cele interpretative.

”Toată legislația penală va fi pusă în acord cu deciziile Curții Constituționale. Lucrăm la pachetul de legi pentru justiție, avem draft-ul nostrum, puncta de vedere de la autoritățile implicate, avizatoare și așteptăm și propunerile de la CMS. Imediat ce le avem, dă drumul la proiect, în dezbatere publică, în procedură parlamentară”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a vorbit și despre posturile vacante din cadrul Ministerului Justiției.

”Avem 45 de posturi vacante în minister, ceea ce după părerea mea este foarte mult. Avem foarte mulți juriști în țară, foarte pregătiți. Vom demara procedurile de ocupare a tuturor posturilor, pentru că avem nevoie de aceste servicii. Posturile sunt bugetate, dar sunt vacante, iar sarcinile se acoperă cu personalul existent, ceea ce înseamnă o încărcare a volumului de muncă. Avem în minister colegi a căror medie de vârstă este scăzută, sunt tineri, cadre didactice. Am vorbit cu unii dintre dânșii, vreau să îi antrenez și în activitatea de cercetare științifică, la nivel de minister”, a spus ministrul.

”Vom înființa o revistă a Ministerului Justiției, cu componență de cercetare și de informare, pentru a explica proiectele pe care le avem”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiției spune că va trimite în Parlament proiectul de lege fără un prag pentru abuzul în serviciu, Legislativul având posibilitatea să modifice textul. De altfel, Ministrul anunța, încă de marți, că în noul proiect nu va fi stabilit niciun prag pentru abuzul în serviciu. ”Avem în acel proiect de lege și propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, și nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneția, dar legiuitorul național trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcționarului și acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, știu bine și considerentele”, a declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader spune că nu îi este teamă de remaniere

Întrebat despre criticile formulate de Liviu Dragnea la adresa sa, ministrul Justitiei, Tudorel Toader a declarat că nu îi este teamă de remaniere. Despre afirmațiile lui Liviu Dragnea, că este dezamăgit de discrepanţele dintre raportul și concluzia din documentul de evaluare a DNA și Parchetului General, Tudorel Toader a răspuns: ”De ce trebuie să îi răspund eu? Am făcut evaluarea mea, nu cred că trebuie să le răspund lor. Dacă mă vor întreba, le voi răspunde, dar nu prin intermediul presei”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a mai spus că va merge să dea explicații, însă deocamdată nu a fost invitat de președintele PSD. ”Nu mă duc să mă justific, ci mă duc să fac mai bine explicat conţinutul raportului. Am întrebat pe cineva, o persoană vocală și aparent avizată, dacă a citit cuvânt cu cuvânt raportul prezentat. Răspunsul a fost că nu. Mulți credem că știm fără să citim”, a afirmat Toader.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News