În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile legii criticate sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, arată un comunicat al CCR.

Judecătorii constituționali au respins astfel sezisarea liberalilor și au stabilit că nu există o problemă de constituționalitate în cazul acestei legi care îi exonerează pe parlamentarii găsiți în conflict de interese în perioada 2007-2013.

În vechea formă a legii, demnitarii găsiți în conflict de interese aveau interdicția de ocupa funcții publice timp de trei ani. Curtea a constatat că legea criticată vizează, în mod exclusiv, materia extrapenală a conflictului de interese, neavând nicio incidenţă asupra hotărârilor judecătoreşti pronunţate în materie penală cu privire la infracţiunea de conflict de interese prevăzută de art.2531 din Codul penal din 1969 sau art.301 din noul Cod penal, după caz”, se mai arată în comunicat.

CCR mai spune că, oricum, în majoritatea cazurilor deja acea interdicție de a ocupa funcții publice timp de trei ani a expirat, motiv pentru care legea nu are, practic, efecte semnificative.

Unul din motivele pentru care numeroși parlamentari au fost găsiți în conflict de interese este angajarea rudelor la cabinetele parlamentare.

Plenul Senatului a adoptat proiectul cu 78 de voturi pentru, la sfârșitul sesiunii parlamentare de iarnă. Au votat în favoarea legii și parlamentarii de la UDMR și un senator de la PMP. În urma analizei votului, s-a constatat că PSD și ALDE nu ar fi avut succes în trecerea legii care modifică Legea ANI, fără voturile de la UDMR și votul senatorului PMP Gheorghe Baciu.

”Steluța Cătăniciu. Ovidiu Dan. Resmeriță Cornel, Ioan Roman, Matei Suciu. Ei sunt parlamentarii condamnați definitv pentru incompatibilitate și conflict de interese, cărora legea le interzicea să își exercite funcția. Am cerut conducerii Parlamentului să le invalideze mandatul, au refuzat cererea. În schimb, au găsit o nouă metodă pentru a rezolva situația celor cinci: au adoptat în forma finală, la Senat, legea care practic desființează Agenția Națională de Integritate și șterge condamnările definitive în instanță pentru toți parlamentarii, primarii ori consilierii locali. Celor cinci li se adaugă alți 37 parlamentari care își așteptau sentința finală și care urmau să își piardă mandatul, alți 255 primari care urmau să își piardă mandatele, alți 177 viceprimari în aceeași situație, 16 consilieri județeni și 180 consilieri locali. Toți au scăpat. Își vor păstra ilegal funcțiile. A decis PSD-ALDE. Printr-un vot”, spunea senatorul USR Adrian Prisnel.

În forma votată de senatorii juriști, se clarifică mai mult textul adoptat de Camera Deputaților, precizându-se că de prevederile proiectului beneficiază foștii și actualii parlamentari, nu și aleșii locali.

”Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se prevede în amendamentul propus de Marian Pavel.

Potrivit Agenției, modificarea legii îi scapă de probleme pe 675 de aleși și foști aleși. Proiectul deputatului PSD Florin Iordache ar putea avea efecte devastatoare, avertizează agenția într-un răspuns pentru România Curată.

E vorba de 675 de cazuri de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri. Printre  aceștia se afla și fostul ministrul Transporturilor în Guvernul Tudose, Felix Stroe, găsit incompatibil pe când era consilier local la Constanța.

Citește și: EXCLUSIV / OLAF confirmă pentru Libertatea ancheta de la Metrorex: “Sunt acuzații de nereguli pentru linia 5 de metrou”

 
 

Urmărește-ne pe Google News