UPDATE ora 19.40 Plenul Senatului a adoptat proiectul cu 78 de voturi pentru. Au votat în favoarea legii și parlamentarii de la UDMR și un senator de la PMP. În urma analizei votului, s-a constatat că PSD și ALDE nu ar fi avut succes în trecerea legii care modifică Legea ANI, fără voturile de la UDMR și votul senatorului PMP Gheorghe Baciu.
Potrivit listei de vot, proiectul de lege a fost votat de opt senatori UDMR și de un senator PMP, deși formațiunea anunțase că va vota împotrivă.
Președintele de ședință, social-democratul Claudiu Manda a propus diminuarea timpilor de dezbatere, la maxim 5 minute, iar propunerea a trecut la vot.
Guvernul nu a dorit să transmită un punct de vedere cu privire la modificările aduse legii Agenției Naționale de Integritate.
Proiectul a fost adoptat pe repede înainte de comisia juridică a Senatului și a fost introdusă pe ordinea de zi, în ultimul moment, după ce s-a decis și prelungirea dezbaterilor în plen până la ora 20.00.
Ședința de plen s-a soldat cu scandal. Reprezentanții USR, prin senatorul Florina Presadă a venit la tribuna Senatului pentru a da ”cadouri” acelor senatori de la PSD care beneficiază, prin votul dat la legea ANI, de ștergerea incompatibilităților.
Președintele de ședință, Claudiu Manda a dispus tăierea microfonului, ceea ce a dus la vociferări din partea Opoziției.
USR: Steluța Cătăniciu, Ovidiu Dan, Resmeriță Cornel, Ioan Roman, Matei Suciu, parlamentarii care beneficiază de prevederile legii ANI
”Steluța Cătăniciu. Ovidiu Dan. Resmeriță Cornel, Ioan Roman, Matei Suciu. Ei sunt parlamentarii condamnați definitv pentru incompatibilitate și conflict de interese, cărora legea le interzicea să își exercite funcția. Am cerut conducerii Parlamentului să le invalideze mandatul, au refuzat cererea. În schimb, au găsit o nouă metodă pentru a rezolva situația celor cinci: au adoptat în forma finală, la Senat, legea care practic desființează Agenția Națională de Integritate și șterge condamnările definitive în instanță pentru toți parlamentarii, primarii ori consilierii locali. Celor cinci li se adaugă alți 37 parlamentari care își așteptau sentința finală și care urmau să își piardă mandatul, alți 255 primari care urmau să își piardă mandatele, alți 177 viceprimari în aceeași situație, 16 consilieri județeni și 180 consilieri locali. Toți au scăpat. Își vor păstra ilegal funcțiile. A decis PSD-ALDE. Printr-un vot”, a scris luni seară, pe Facebook, senatorul Adrian Prisnel.
În forma votată de senatorii juriști, se clarifică mai mult textul adoptat de Camera Deputaților, precizându-se că de prevederile proiectului beneficiază foștii și actualii parlamentari, nu și aleșii locali.
”Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se prevede în amendamentul propus de Marian Pavel.
În dezbaterile din comisia juridică, parlamentarii au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 din forma adoptată de Camera Deputaţilor, care prevedea că ”persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respective sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.
Modificările la legea privind statutul magistraților și legea ANI, care scapă de deciziile de incompatibilitate mai mulți aleși de la PSD și ALDE, au trecut, luni, de plenul Camerei Deputaților, în fluierăturile parlamentarilor din Opoziție.
Potrivit Agenției, modificarea legii îi scapă de probleme pe 675 de aleși și foști aleși. Proiectul deputatului PSD Florin Iordache ar putea avea efecte devastatoare, avertizează agenția într-un răspuns pentru România Curată.
E vorba de 675 de cazuri de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri. Printre aceștia se află și ministrul Transporturilor în Guvernul Tudose, Felix Stroe, găsit incompatibil pe când era consilier local la Constanța.
Citește și: PICCJ: Au existat trei tentative de eliminare a cuplului Ceaușescu, ordinele au venit de la vârful armatei