„Alt subiect cu care eram datori în faţa opiniei publice este modificarea legislaţiei pentru protejarea victimelor hărţuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune şi sesizări anonime”, a declarat Ciolacu.
Pentru ca o sesizare să fie examinată şi soluţionată, aceasta trebuie să conţină indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărţuire morală.
„Venim şi cu norme ce permit universităţilor şi altor instituţii, inclusiv unităţilor de învăţământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai spus prim-ministrul.
Ministra educaţiei, Ligia Deca, a anunțat, la începutul lunii august, în contextul în care profesorii Alfred Bulai și Marius Pieleanu, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), au fost acuzați de foste studente de hărțuire sexuală, că au loc discuții despre schimbarea legislației.
„Am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse în colaborare cu Consiliul Rectorilor pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau neanonimă”, spunea atunci Ligia Deca.
„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie în urma analizei realizate acolo unde se realizează sesizarea”, a adăugat ministra educației.