UPDATE ora 13.52: Ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, a explicat, în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern, modicările aduse OUG 84, precizând, printre altele, că analizele vor fi făcute doar de instituţiile de medicină legală, nu și laboratoarele Poliţiei Române, așa cum indicau prevederile anterioare, relatează News.ro.

„Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a dezvoltat şi a modificat prevederile OUG 84, anterior adoptate, cu privire la unele dispoziţii privind siguranţa pe drumurile publice”, a anunțat Predoiu.

Noua ordonanță stabilește termenul de 72 de ore în care trebuie făcute analizele toxicologice, care să arate dacă șoferii care au refuzat testarea sau au avut rezultate pozitive la drug-test au consumat alcool sau substanțe interzise.

De asemenea, ordonanța prevede că la expirarea termenului de 72 de ore pentru oferirea rezultatelor, dacă acestea nu sunt transmise de laborator, șoferii își pot primi înapoi permisul de conducere.

„O a treia modificare importantă”, a mai spus Predoiu, „vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală. Anterior, în varianta Ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, care sunt acreditate conform standardelor internaţionale”.

Totodată, răspunzând criticilor premierului, ministrul de Interne a precizat că „dezbaterea publică asupra proiectului de Ordonanţă a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la MAI, în mod repetat, în scris dar şi verbal, prin reprezentanţii IML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanţii INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice, în temern rezonabil, de 3 până la maxim 7 zile, menţionând de asemenea că investiţiile în capacitatea de analiză a instituţiilor de medicină legală vor creşte”.

„Această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, heirupist, cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri şi de politici”, a mai spus Predoiu.

***

Știre inițială: „Modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. (…) Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a spus Marcel Ciolacu.

„Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai”, a mai declarat premierul.

Totodată, Ciolacu a afirmat că Ministerul Sănătății și cel al Internelor vor prezenta în fiecare lună o analiză comună cu privire la capacitatea de a respecta termenul de 72 de ore.

„Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrare în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor”, a mai spus prim-ministrul.

O exprimare sumilară a avut ieri și președintele Klaus Iohannis, vorbind despre același subiect într-o conferință de presă susținută la Washington, unde participă la summitul NATO.

„Există probleme cu drogurile până şi în şcoli, există câteodată la şoferi şi trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. Exact pentru asta ordonanţa trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite, nu invers. Mai întâi dăm ordonanţa şi pe urmă fugim după medici, după truse de testare ş.a.m.d. Deci, cred că e bine şi aici să punem caii în faţa carului”, a declarat Iohannis.

Potrivit proiectului publicat miercuri seară de Guvern în transparență decizională, „instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive și comunică rezultatul acestora către structurile Poliției Române solicitante în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice”.

„Permisul de conducere retras […] se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”, se mai precizează în proiectul dezbătut astăzi de Guvern.

Sursa video: Guvernul României

Urmărește-ne pe Google News