Liberalizarea gazelor înseamnă posibilitatea ca toți românii să poată să își schimbe furnizorul de gaze pe care îl au în acest moment și să negocieze un preț mai bun.
Prin Ordonanța 114, Guvernul PSD-ALDE a impus în 2018 tarife reglementate. Comisia Europeană a cerut însă liberalizarea pieței, astfel că aceasta are loc acum.
Diferența dintre furnizor și distribuitor
Atenție: furnizorul este cel care vinde gazele, iar distribuitorul este cel prin țevile căruia ajung gazele la consumatori.
Furnizorii pot fi schimbați, distribuitorii, nu. Principalii furnizori din țară sunt E.ON – gaz, care alimentează jumătatea de nord a țării și ENGIE – care alimentează partea de sud. Aceștia dețin și distribuțiile din zonele în cauză, însă alți furnizori pot oricând vinde gaze prin țevile lor, conform legislației.
Lista furnizorilor autorizați poate fi consultată pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Alți furnizori mari care comercializează gaze în țara noastră sunt Enel, Electrica, CEZ, Tinmar Ind, Premier Energy, Veolia etc.
Cei care nu sunt mulțumiți de prețul de la actualul furnizor pot cere oferte de la ceilalți furnizori autorizați.
Pentru distribuție, tarifele vor fi în continuare impuse de ANRE.
În total, prețul gazelor plus tarifele reglementate de ANRE nu ar trebui să depășească 125 de lei/MWh în factura finală.
Ieftinirea: uite-o, nu e!
Marii furnizori, respectiv E.ON și ENGIE, au trimis consumatorilor oferte în care prețul rămâne la același nivel cu cel reglementat de până acum.
Numai că gazele s-au ieftinit la nivel internațional, iar această ieftinire nu se vede în prețuri. Virgil Popescu, ministrul economiei, avertiza săptămâna trecută furnizorii că aceștia trebuie să vină cu oferte de preț mai mici cu 10-15%.
Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a precizat, la rândul său, că furnizorii de gaze naturale ar putea plăti o taxă pe veniturile suplimentare obținute din liberalizare.
Furnizorii spun însă că nu există destule gaze scoase la licitație de producători pentru a garanta ieftinirile.
A expirat termenul de depunere a declarației electronice
Tot la 1 iulie a expirat termenul de depunere a declarației electronice.
Aceasta trebuia depusă de cei care obțin venituri din chirii, drepturi de autor, avocați, notari, activități agricole sau investiții bursiere ori în monede digitale.
Depunerea declarației este necesară pentru ca statul să poată calcula ce impozite și taxe sunt datorate.
Mai exact, este vorba de impozitul pe venit și contribuțiile pe anul 2019 și o estimare pentru impozitul și contribuțiile pe anul în curs.
Cei care au depus declarația unică până la 30 iunie 2020 au putut beneficia de o bonificație de 5% din suma pe care o aveau de achitat.
Relaxarea care nu mai are loc
În fine, de la 1 iulie ar fi trebuit să aibă loc a patra etapă de relaxare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Aceasta ar fi trebuit să includă redeschiderea restaurantelor.
Însă aceasta nu mai are loc, după ce autoritățile au constatat că numărul de infecții a crescut în ultimele săptămâni.
De asemenea, un rol important în această decizie l-au avut și imaginile de pe Litoral, unde se observă că oamenii nu respectă distanțarea fizică și nu poartă măști în aglomerație.
Mai mult, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat că organizatorii de evenimente și activități pot rămâne fără autorizații, dacă în cadrul acestora nu se respectă regulile de sănătate publică.
Mai multe țări au impus deja restricții românilor care vor să circule peste granițe, tot din cauza ratei mari de infecțiozitate. Acestea sunt Estonia, Danemarca, Malta și Slovacia, în vreme ce Finlanda și Norvegia permit accesul cetățenilor europeni doar dacă dețin un permis de rezidență, sunt angajați, vizitează rude sau studiază acolo.