Într-adevăr, deși Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare în ianuarie 2016, normele metodologice de aplicare au suferit, deja, mai multe modificari, inclusiv la capitolul impozite si taxe locale.
Nu mai contează proprietarul, ci destinația imobilului
Potrivit Tucă Zbârcea & Asociaţii, cea mai importantă modificare este cea privind stabilirea impozitului pe clădiri. Până în 2015, impozitul pe clădiri se calcula în funcţie de natură persoanei care deţinea imobilul- persoană fizică sau persoană juridică- iar în prezent destinaţia imobilului este elementul care determină sistemul de impozitare aplicabil. Conform noilor prevederi, pentru clădirile cu destinaţie rezidenţială sunt prevăzute cote de impozitare cuprinse între 0,08% şi 2% asupra valorii impozabile a clădirii. (Până anul trecut, impozitul asupra clădirilor aflate în proprietatea persoanelor fizice se calcula prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, stabilită potrivit grilelor din vechiul Cod Fiscal.
Calculul pentru clădirile cu destinație nerezidențială
În cazul imobilelor cu destinaţie nerezidentială, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% şi 1,3% asupra valorii clădirii. Valoarea imobilului se stabileşte printr-un raport de evaluare, întocmit de către un evaluator autorizat, realizat în ultimii 3 ani, anteriori anului de referinţă, cu condiţia ca respectivul imobil să nu fi fost tranzacţionat în ultimii 5 ani sau ca respectivul imobil să fie mai vechi de 5 ani. Dacă imobilul a fost tranzacţionat în ultimii 5 ani, valoarea impozabilă este egală cu valoarea de tranzacţionare, iar în cazul în care imobilul a fost construit în ultimii 5 ani, valoarea impozabilă este valoarea finală a lucrărilor de construcţii. În plus, spre deosebire de sistemul de impozitare din 2015, în prezent, pe lângă mărirea cotelor de impozitare, pentru imobilele nerezidentiale se introduce şi obligativitatea întocmirii unui raport de evaluare al imobilului în cauza, obligativitate care este resimţită ca şi cost doar de către contribuabil. Mai mult, conform noilor prevederi fiscale, valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 3 ani în baza unui nou raport de evaluare. În cazul în care valoarea imobilului nu a fost actualizată în ultimii 3 ani, conform cerinţelor legislative, atunci cota impozitului va fi automat de 5%.
Complicații la calculul pentru imobilele cu destinație mixtă
În cazul imobilelor utilizate atât de către persoane fizice, cât şi de către companii (destinaţie mixtă), dacă suprafeţele utilizate în scop rezidenţial pot fi clar identificate şi delimitate de suprafeţele folosite în scop nerezidențial, cu ajutorul documentaţiei cadastrale, atunci impozitul se va stabili că fiind suma celor două impozite stabilite separat. În cazul în care suprafeţele nu pot fi delimitate, iar la adresa imobilului respectiv există înregistrată o persoană juridică ce desfăşoară activităţi economice şi care îşi deduce cheltuielile curente, atunci autorităţile vor consideră întregul imobil că având destinaţie nerezidentială, iar impozitul va fi calculat conform metodei pentru imobilele cu destinaţie nerezidentială
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!