„Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR care se fac în laboratoare acreditate. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și care trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”. E foarte important pe ce te bazezi., declarat Andreea Moldovan, miercuri, într-o conferință de presă.

Secretarul de stat în ministerul Sănătății a explicat că a luat această decizie, deoarece în ultima perioadă multe persoane au făcut acasă teste rapide și nu au mai raportat rezultatul autorităților.

„Noi am terminat azi documentul respectiv și urmează să discutăm zilele următoare și cu celelalte foruri și să se ia decizia. Cu acești indicatori se poate cunoaște situația din țară și eventuale măsuri nu trebuie să le vedem ca restricții, ci ca măsuri care ne ajută să ținem situația sub control”, a mai adăugat Andreea Moldovan.

În luna octombrie 2020 focarele au fost scoase din calcularea ratei de infectare. Atunci fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru explica de ce autoritățile au luat această măsură.

„Facem asta ca să nu îngrădim restrictiv acele localități care au izolarea sau respectă indicațiile tip izolarea sau carantinarea. Când avem transmitere în comunitate, acela e indicele și luăm măsurile în consecință”,spunea atunci Nelu Tătaru.

Decizia schimbării modalității de calcul vine și după polemica privind relaxarea restricțiilor în București, după ce rata de infectare a scăzut sub pragul de 3, iar Capitala a ieșit din scenariul roșu.

Chiar în ziua în care autoritățile relaxau măsurile în București, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, trimitea o scrisoare prin care cerea amânarea acestora.

Principalul motiv expus de Vlad Voiculescu a fost amenințarea variantei britanice a virusului. Anterior, ministrul Sănătății spune că cifrele raportate în bilanțul  autorităților nu reflectă realitatea.

„Astăzi (miercuri – n.red.), în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit. Nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”, a spus Vlad Voiculescu pe 21 ianuarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News