Bărbatul născut în Coasta de Fildeş trăieşte, respiră şi simte româneşte, considerându-se maramureşean şi spunând că se identifică, la fel ca și oamenii locului, prin hărnicie și bun simţ.

Povestea lui Moise, până la sosirea în România, este însă una tristă. S-a născut într-o familie musulmană practicantă, iar de la 6 ani până la 12 ani a studiat Coranul, cartea sfântă în religia musulmană. Sufletul lui era însă în altă parte, deşi în familie i se spunea altceva.

„Când mergeam la școala primară, treceam pe lângă o biserică evanghelistă unde auzeam cântece bisericești. Sufletul meu de copil se bucura de liniște și de bucuria care mi-o transmiteau niște îngerași. Atunci, în fiecare zi, la aceeași oră fugeam repede să ajung acolo pentru a asculta cântecele care mă minunau”, povesteşte imigrantul, conform Vocea Transilvaniei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

A fost bătut din cauza religiei

A decis să renunțe la religia musulmană și să treacă la cea creștină. Dar, într-o ţară predominant musulmană, unde oamenii sunt foarte conservatori, acest act s-a dovedit pentru Moise unul de mare curaj. A ajuns să îi fie frică să mai umble pe stradă, rebelii bătându-l în propria casă din motive religioase.

A fost salvat din iadul în care trăia de părintele Irineu, de la mânăstirea Prislop, de lângă Șomcuta Mare, din Maramureș. Părintele se afla în Coasta de Fildeș când i-a aflat povestea și l-a luat cu el în România, care avea să-i devină țară adoptivă și în care Moise și-a găsit pacea şi liniştea pe care nu le avea acasă. În România a văzut pentru prima dată în viață zăpadă, a resimțit temperaturi de -15 grade, reușind să își termine studiile la Facultatea de Științe Juridice din Baia Mare. S-a căsătorit recent cu o româncă, Raluca, și spune răspicat că este mândru că este maramureșean.

Sursa foto: Gazeta de Maramureș

 
 

Urmărește-ne pe Google News