Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, Constantin Boroșan, afirmă că în prezent există o constrângere de ordin administrativ impusă de UE care împiedică Moldova să importe energie electrică la un nivel suficient.
„Doar pentru Republica Moldova, doar pentru țara noastră, ca să acoperim consumul avem nevoie de 600 MW capacitate transfrontalieră pentru schimburi comerciale. La momentul actual, această capacitate este de 500 MW, care revine Ucrainei și Moldovei. Din acești 500, exclusiv ai Moldovei sunt 165, avem nevoie să creștem exclusiv pentru Moldova această capacitate la cel puțin 600 MW”, explică Boroșan.
Prețul la care importă din România este o altă probleme cu care se confruntă Republica Moldova.
„La momentul actual achiziționăm pe bursa din România foarte scump, de 5 ori mai scump decât achiziționam până acum și acesta este un preț foarte mare pentru cetățeanul din Republica Moldova. Printre altele, în România, prețul este plafonat la 90 de euro MWh, noi achiziționăm în fiecare zi cu 200 de euro MW și mai mult”, afirmă oficialul moldovean.
Prețurile ridicate vor fi resimțite în facturile emise către populație. „Săptămâna trecută, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a ajustat tarifele, le-a majorat semnificativ, cu circa 60%. Pentru luna următoare urmează ca și consumatorii să recepționeze facturi la tarifele ajustate”, mai spune Borosan.
Oficialii UE arată disponibilitate pentru rezolvarea crizei energetice din Republica Moldova. Duminică, după o discuție cu președinta Maia Sandu, von der Leyen preciza că este clar că Moldova e într-o „situație energetică îngrozitoare”, motiv pentru care lucrează la „un sprijin suplimentar”. Joi și vineri vor merge la Chișinău, pe rând, pentru discuții pe această temă, Președinta Comisiei Europene și cea a Parlamentului Uniunii.